Pálinkás József borúlátó

Világszínvonalú egyetemekre van szükségünk, csakhogy ez lehetetlen

"Véglegesen elvesztettük a versenyt" - vizionálja Pálinkás József, ha nem történik változás az oktatásban.

2013.08.31 11:57MTI
Az állam és felsőoktatás még együtt is kevés az egész társadalom bizalma és támogatása nélkül

Világszínvonalú egyetemekre van szükségünk, csakhogy ez lehetetlen az egyetem, a gazdaság, a politika és a társadalom szereplőinek kölcsönös bizalmon alapuló, felelős együttműködése nélkül - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szombaton Szegeden.

A kormányzat egyedül nem tud létrehozni egyetlen világszínvonalú egyetemet sem, mint ahogyan egyik egyetem sem tud állami finanszírozás nélkül a világban elismertté válni - mondta az akadémikus a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségén. Hozzátette: ez még együtt is kevés az egész társadalom bizalma és támogatása nélkül.

Ha elhagyja a magyar egyetemeket a néhány száz legkiemelkedőbb tudós, és nem az itthoni egyetemeken tanul tovább az az ezer legtehetségesebb magyar diák, akinek ma a világ bármely egyetemén jutna hely, akkor "véglegesen elvesztettük a versenyt" - jelentette ki Pálinkás József.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.