Évforduló

A totalitárius diktatúrák áldozatairól emlékeztek meg Vilniusban

Megemlékezést tartottak magyar részvétellel Vilniusban, a soros európai uniós elnök Litvánia fővárosában a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján, a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának 74. évfordulóján.

2013.08.23 18:17MTI

A Tuskulenai emlékparkban pénteken megnyitották a Totalitarianizmus Európában című kiállítást és egy ifjúsági konferencia konferencia kezdődött meg ebben a témában. A rendezvény vendége a három balti ország igazságügyi minisztere, továbbá a magyar, a cseh, a lengyel, a román és a horvát kormány képviselői.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előzetes tájékoztatása szerint Magyarországot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter képviselte, aki beszédet mondott "Az európai fiatalság és a totalitárius diktatúrák bűneinek emlékezete" témakörben. Az évfordulót megelőző napon, csütörtök este gyertyagyújtással emlékeztek Vilniusban a Népirtás Áldozatainak Múzeuma előtti téren.

"Fontos, hogy értelmet adjunk az áldozatok szenvedésének és megakadályozzuk a jövőben a kegyetlen, elnyomó rezsimek létrejöttét Európában és máshol a világon" - hangoztatta Linas Linkevicius litván külügyminiszter. Az emléknap alkalmából közös nyilatkozatot adott ki az észt, a lett és a litván kormányfő.

"A kommunizmus és a nemzetiszocializmus több millió emberéletet követelt. A balti országokban minden családot elért ezeknek az alávaló rezsimeknek az ereje" - olvasható Andrus Ansip észt, Valdis Dombrovskis lett és Algirdas Butkevivius litván miniszterelnök nyilatkozatában.

A totalitárius diktatúrák áldozatairól először 2011-ben emlékeztek meg az Európai Unióban, akkor kormányzati szintű konferenciát rendeztek a soros EU-elnök Lengyelország fővárosában, Varsóban. 2012-ben az esemény házigazdája Magyarország volt.

A Szovjetunió és a náci Németország 1939. augusztus 23-án írta alá a Molotov-Ribbentrop-paktumot (más néven Hitler-Sztálin-paktum), amelynek titkos záradékában a két nagyhatalom Kelet-Európát befolyási övezetekre osztotta fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.