Egyelőre csupán feltételezés

Akár Nagy Sándor sírját is rejtheti egy észak-görögországi ókori domb

Akár Nagy Sándor makedón király sírját is rejtheti egy Észak-Görögországban feltárás alatt álló ókori mesterséges domb, ám a munkálatok befejezéséig az ország kulturális minisztériuma óva int az ehhez hasonló "merész" spekulációktól.

2013.08.23 18:03MTI

Az ásatás helyszínén, az Athéntől 600 kilométerre északra fekvő Amfipolisznál tartózkodó régész, Aikaterini Peristeri reményei szerint "jelentős személy vagy személyek" maradványait fogják megtalálni a domb alatt.

A görög internetes oldalak lelkesen fogadták a hírt, hogy a mesterséges halom a Kr.e. 4. századi makedón király, Nagy Sándor régóta keresett temetkezési helyét rejtheti magában, habár az ókor egyik emblematikus figurájaként számon tartott hadvezér sírjáról úgy tartják, hogy Egyiptomban van.

A görög kulturális minisztérium közleménye szerint a részben feltárt területen egy "rendkívül lenyűgöző" márványborítású falra bukkantak, amely a Kr.e. 4 század végéből származik. A lelet 500 méter hosszú és három méter magas.

A minisztérium szerint azonban a munkálatok befejezéséig elhamarkodott lenne bármilyen "történelmi személyiséggel" összefüggésbe hozni a leletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.