Középkori nyelvet használnak

Koronázási Ünnepi Játékokat rendeznek a hétvégén Fehérváron

Az emlékév megálmodásakor az volt a szándékuk, hogy a várost minden fehérvári és minden történelem iránt fogékony ember számára a nemzet történelmi fővárosaként mutassák be.

2013.08.13 10:36MTI
Fotó: MTI

Koronázási szertartásjáték, óriásbábokkal színesített történelmi felvonulás és az István király életútját bemutató, fénnyel a falakra vetített történelmi képregény is szerepel a Koronázási Ünnepi Játékok színes programjában, amelyet hétvégén rendeznek meg Székesfehérváron.

Az István című szertartásjáték hétfő esti főpróbája előtt Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester elmondta, hogy az idei Szent István Emlékév kiemelkedően fontos rendezvénysorozata közeleg. Az emlékév megálmodásakor az volt a szándékuk, hogy a várost minden fehérvári és minden történelem iránt fogékony ember számára a nemzet történelmi fővárosaként mutassák be - tette hozzá.

Úgy vélte, a hétvégi programok magas művészi színvonalon mutatják be, hogyan létezett Székesfehérvár majd ezer esztendővel ezelőtt. A lelkekben újjá kell építeni a királyi bazilikát, aminek célegyenesébe fordultunk - fogalmazott.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója közölte: olyasmire készülnek, ami az ország nyilvánosságát érdekli. A szertartásjátékkal kapcsolatban kiemelte: Európa egykor legfantasztikusabb bazilikájának helyén készíthettek előadást, amelyet most színpadon próbálnak újjáépíteni.

A produkcióval kapcsolatban megjegyezte, hogy Szent István koronázási szertartását eredeti alapokra helyezték, középkori nyelvet használnak. A színdarabot az ország legnagyobb, a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadán adják elő, s összesen 220 résztvevője van a darabnak, amelyet Szikora János rendezett.

Istvánt Varju Kálmán, Asztrikot Tordy Géza, a püspököket Trokán Péter és Lábodi Ádám játssza. A szertartásjátékban közreműködik az Alba Regia vegyeskar, a Primavera vegyeskar, a Kodály Zoltán Általános Iskola vegyeskara, az Alba Regia táncegyüttes és hangfelvételről az Alba Regia szimfonikus zenekar is.

Az augusztus 17-18-i előadásokra minden jegy elkelt, ezért a szervezők beiktattak egy augusztus 16-i nyilvános főpróbát is, amelyre még vásárolhatók belépők.

A szertartásjáték mellett mindkét nap lovas és gyalogos hagyományőrzők bemutatói, zászlóforgatók, valamint a királyi óriásbábok és a Szabad Színház zenés utcaszínházi játékai lesznek láthatók a belvárosban. Esténként megnyílik a Fény utca, ahol impozáns illusztrációk alapján készülő animációs történet elevenedik meg a belvárosi épületek falain: a Képes Krónika, a Magyar Anjou legenda és Vásári Miklós érsek kódexének képanyagát feldolgozva, monumentális méretekben, 1200 négyzetméteren mutatják be az államalapító Szent István király életének epizódjait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.