Szervusz Budapest!

Élőben közvetít a Szigetről egy német közszolgálati rádió

Saját stúdiót épített a Szigeten és naponta többször sugároz műsorokat a fesztiválról a Funkhaus Europa német közszolgálati rádió.

2013.08.07 15:55MTI

A legnagyobb német regionális közszolgálati műsorszóró társaság, a kölni központú Westdeutscher Rundfunk (WDR) városi fiataloknak szóló, úgynevezett globális popzenére (global pop) szakosodott kulturális csatornája kilenctagú stábbal dolgozik a Szigeten Francis Gay zenei igazgató irányításával. 

Napközben a csatorna magazinműsoraiba illeszkedő anyagokat készítenek, este pedig 23 órától koncerteket közvetítenek a Szigetről a World Live című műsorban. A budapesti műsorfolyam első adásaiban egyebek mellett arról volt szó, hogy mit jelent a világhírű magyar fesztivál neve, és hogyan kell kiejteni. 

Ennek a problémának a nehézségét a fesztivál számos külföldi vendégének megszólaltatásával illusztrálták, akik közül nem soknak sikerült kimondani azt, hogy sziget. Egy másik bejelentkezésben pedig arról kérdeztek vendégeket, hogy mit jelent számukra az idei Sziget angol nyelvű mottója, az Island of Freedom, vagyis A szabadság szigete. 

A vasárnapig tartó közvetítést bevezető adásban a csatorna zenei igazgatója elmondta: a Sziget egyik különlegessége a megakoncertek és a bensőséges, intim hangulatú koncertek egymásmellettisége.
 
A nagyszínpad műsorából a Nick Cave & The Bad Seeds, valamint a Franz Ferdinand koncertje mellett kiemelte, hogy a brit Blur megszerzéséért nagy elismerés illeti a szervezőket. Hangsúlyozta, egyedülálló, hogy "nagyon öntudatosan képviseli magát a meleg közösség", és az is páratlan a nagy nemzetközi könnyűzenei fesztiválok világában, hogy külön helyszínen mutatkozik be a roma kultúra. 

A Sziget szellemiségéről szólva úgy vélte, "nagyon-nagyon bátor" dolog, hogy a szervezők a jobboldali konzervatív kormány politikájának "ellenmodelljét" képviselő fesztivált rendeznek. A Funkhaus Europa a német mellett a legnagyobb németországi bevándorló csoportok nyelvén is sugároz adásokat. 

A műsorokat a Radio Bremen és a berlin-brandenburgi regionális közszolgálati műsorszóró társaság (RBB) stábjával közösen készítik. A saját meghatározása szerint nemzetközi és interkulturális rádió adásait a sugárzási területen naponta átlagosan 620 ezren hallgatják. A csatorna műsorát a világhálón is lehet hallgatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.