Ma is szívesen lép fel velük

Sziget: a híres hegedűvirtuóz sokat tanult a Muzsikástól

Ma is hatalmas örömmel lép fel a Muzsikás együttessel Alexander Balanescu román származású, Londonban élő hegedűvirtuóz, a Sziget fesztivál keddi nulladik napján, a Muzsikás 40. születésnapi koncertjének egyik sztárvendége.

2013.08.06 23:29MTI
Alexander Balanescu (Fotó: MTI)

A zenész azt mondta kedden az MTI-nek, hogy a zenekarral a másfél évtizede közösen készített Bartók-album nagy lökést adott pályafutásának. "Nagyon fontos volt a Bartók-album projekt, több okból is. 

Számomra Bartók, akárcsak George Enescu és Sztravinszkij, igazi példakép, mindhárman a tradicionális zenével kezdték, azt felszívták magukba, majd kialakítottak egy ezen kívül eső saját zenei nyelvezetet. Ezt az utat akarom magam is járni" - jelentette ki Alexander Balanescu a világzenei nagyszínpadon adott koncert előtt készített interjúban. 

Hangsúlyozta: a Muzsikással való együttműködés lehetőséget adott számára sokkal jobban megérteni Bartók Béla zenéjét, és a kapcsolatot a hagyományos zenéhez. Hozzátette: későbbi karrierje számára is sok energiát merített a közös munkából a Muzsikással, és az akkor kezdődött személyes kapcsolat a zenekar tagjaival ma is rendkívül fontos számára. "A Muzsikás Bartók-albumán a velem felvett hegedűduók kimunkálása segített megtalálni a gyökereimet. 

Ezek általában nagyon rövid darabok voltak, de számomra ékszerként csillogtak, tele vannak ötletekkel. Sokat tanultam a hegedűduós társamtól, Sipos Misitől a ritmusszerkezetekről, és úgy gondolom, talán ő is tanult tőlem a zene szöveges kifejezése terén. Tehát a hatás kölcsönös volt, működött a zenei kémia közöttünk" - idézte fel a világhírű hegedűvirtuóz. Kedden este a világzenei nagyszínpadon Balanescu az egyik rövid hegedűduót, a Máramarosi táncot adta elő a Muzsikással, és eljátszott egy saját darabot is. 

A Bukarestben 1954-ben született Alexander Balanescu amellett, hogy klasszikus zenei tanulmányokat végzett, New Yorkban a Juilliard Schoolba is járt. Több mint negyedszázada létező saját formációja, a Balanescu Quartet is alapvetően klasszikus és dzsessz alapokon nyugszik, ugyanakkor mindig nyitott volt más műfajok és stílusok, így a rock és a pop felé. 

Olyan könnyűzenei sztárokkal dolgozott együtt, mint például David Byrne (Talking Heads), a Spiritualized, a Pet Shop Boys és Grace Jones, a Possessed (1992) című albumán feldolgozta a minimalista elektronikus zene egyik úttörője, a Kraftwerk számait is.

"Soha nem terveztem előre ezeket a kirándulásokat, valahogy megtörténtek. Mindegyiknek megvan a maga külön története, David Byrne-nek például mindig nagy csodálója voltam, sokat tud a világzenéről, a dél-amerikai muzsikáról, szerettem volna vele dolgozni, és ennek folytatása is lesz. Grace Jonesszal akkori producere, Brian Eno hozott össze, Eno, az ambient zene atyja szintén etalon számomra. 

A Kraftwerk szintén elképesztő volt számomra, akárcsak elődjei, Stockhausen vagy Varése, főleg azzal, hogy a hetvenes években az akusztikus hangszerek halálát hirdették az elektronikusokkal szemben. Ez sokkolt, de ha megnézzük közelebbről a Kraftwerk zenéjét, igazán érdekes dolgokat találunk benne" - mesélte Balanescu. 

Közeljövőbeni tervei kapcsán a hegedűs elmondta, hogy tervez egy anyagot Enescu zenéjével, egyre többet dolgozik (színészként is) színházi felkérésekre, folytatja az Ada Mileával elkezdett együttműködést, és zenét ír Peter Greenaway készülő új filmjéhez.
 
A magyar kultúra világhírű nagykövete, a Muzsikás (Hamar Dániel - bőgő, Sipos Mihály - hegedű, Éri Péter - brácsa) keddi nulladik napi koncertjén vendégként fellépett a Woven Hand, az Amadinda Ütőegyüttes, Jandó Jenő zongoraművész, Petrás Mária énekesnő, a buzai énekes asszonyok, Farkas Zoltán "Batyu" és Tóth Ildikó "Fecske" táncos, a Corvinus Táncegyüttes, a Vándor Vokál, Lukács Miklós cimbalmos, a Gereben együttes, a Magyarpalatkai Banda és a Zerkula zenekar is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.