Rózsa Sándor 200 éve született

A leghíresebb magyar betyárra emlékeznek Ópusztaszeren

Kiállítással, színpadi, zenés, bábos előadásokkal, hagyományőrző programokkal emlékeznek a kétszáz éve született Rózsa Sándorra, a leghíresebb magyar betyárra az Ópusztaszeri Nemzeti Történet Emlékparkban.

2013.07.31 11:55MTI

Rózsa Sándor nevét Magyarországon mindenki ismeri, a népdalok és mondák mellett versek, regények, filmek dolgozták fel életének különböző epizódjait, nevezetesebb tetteit. 

A legendás betyár alakját háromnapos programsorozattal idézik meg az emlékparkban. Pénteken délután zenés toborzót tartanak a skanzenben, szombaton ugyanitt Rózsa Sándor, ha... címmel nyílik kiállítás. 

A pandúrok és betyárok 19. századi világát hagyományőrzők elevenítik föl, de lesz lópatkolás, ágyúdörgés és a látogatók a "vasaló" - a pásztorok jellegzetes főző és raktározó építményének - elkészítésében is segédkezhetnek a skanzen betyárfészkében. Itt mutatják be Seres István Karikással a szabadságért című könyvét, az Aranygyapjú bábtársulat pedig Rózsa Sándor, a szögedi betyár című darabját adja elő. 

A skanzenben a vendégek faragásokat is készíthetnek, közben megtudhatják, milyen volt egykor a pásztorélet, hogyan telt egy hónap vagy egy év kint a pusztán. Az érdeklődők találkozhatnak majd Oszter Sándor Kossuth- és Jászai-díjas színművésszel, a Rózsa Sándorról az 1970-es években készült, Szinetár Miklós rendezte tévéfilmsorozat főszereplőjével is. 

A látogatók biztosan nem maradnak se étlen, se szomjan, hiszen a parkban több duttyán - ponyvatetős lacikonyha - áll majd, ahol ki-ki kedvére falatozhat. A programok sorát vasárnap az 1848-49-es szabadságharc egyik utolsó ütközetére emlékező csata zárja, ahol a hazai és külhoni hagyományőrzők mellett a szőregi Monti-parkban feltűnnek majd a betyárok is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.