Gázai énekes nyerte

Ilyen tehetségkutatót még nem látott arab világ

Palesztinok tízezrei ünnepelték a hétvégén, hogy az arab világ tehetségkutató versenyét, az Arab Idolt egy gázai fiatalember nyerte meg.

2013.06.23 19:20MTI

Az eddig főként esküvőkön éneklő, menekülttáborban élő 23 éves Mohammed Asszáf diadalmaskodott az "összarab" vetélkedőn, amelynek döntőjét a libanoni fővárosban rendezték meg. Az arab világ legfontosabb tehetségkutatójának döntőjét milliók követték figyelemmel a tévében. Nemcsak az otthonokban gyűltek össze a családok a döntőre, hanem a kávézókban, a tengerparti vendéglátóhelyeken, valamint a szállodákban is sokan nézték a műsort.

A palesztinok számára Mohammed Asszáf győzelme a remény és a nemzeti egység jele. "Ez egy békés győzelem a palesztinok számára" - mondta a több tízezer ünneplő egyike Gázában.

"Az énekes széles mosolyával és meleg hangjával feltette Palesztinát a térképre" - fogalmazott egy tanár, aki egy gázai hotelben követte figyelemmel sokakkal együtt a döntő eseményeit. Hozzátette: "ez a fiatalember kifejezi mindannyiunk érzéseit, szenvedéseinket, fájdalmainkat, de az életszeretetünket is".

Mohammed Asszáf, akit a Közel-Kelet Tom Cruise-ának is neveznek, egy szíriai és egy egyiptomi ellenfelét utasította maga mögé a Bejrútban megrendezett péntek esti döntőben. A verseny eredményét csak szombat este hirdették ki, miután az arab világ országaiban lezárult a közönségszavazás.

A nézők sms-ben szavazhattak a nekik leginkább tetsző produkcióra. Mohammed Asszáfra más arab országokból is sokan szavaztak, emellett a korábbi palesztin kormányfő, Szalám Fajjád is a gázai fiatalember támogatására buzdította honfitársait. A sikerhez a Gázai-övezet telefontársaságai is hozzájárultak: jelentősen csökkentették az sms-küldés díját.

Asszáf palesztin szülők gyermekeként Líbiában született és egy gázai menekülttáborban nőtt fel, korábban még soha nem vett részt hasonló versenyen. A tehetségkutatóra kalandos körülmények között jutott el: először rá kellett vennie a Hamászt, hogy elhagyhassa Gázát, majd meg kellett vesztegetnie az egyiptomi határőröket, hogy beengedjék az országba, innen utazhatott el Libanonba.

Az Arab Idolt most rendezték meg másodszor, a vetélkedő márciusban indult 27 résztvevővel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.