Music Hungary

A zenepiacon a közmédia az egyik legnagyobb megrendelő

A hazai zenei piac egyik legnagyobb szereplője és megrendelője a közmédia, amely folyamatosan lehetőséget biztosít az új szerzők, az új zenei termékek bemutatására - jelentette ki Gazsó L. Ferenc.

2013.05.16 20:03MTI

Újfalusi Gábor, a Nemzeti Művelődési Intézet címzetes igazgatója az állam és a zeneipar viszonyáról azt hangsúlyozta, hogy elsősorban a törvényi szabályozással kell élénkítő szerepet vállalnia az államnak, ugyanakkor a támogatásokon, valamint az általa fenntartott intézményeken túl a megrendelői oldalon is részt kell vennie.
   
L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke az állami szabályozószerepben kiemelte a 2011-ben bevezetett kvótarendszer fontosságát, amely a magyar zeneművek elhangzási esélyeit növelte, ugyanakkor megjegyezte: a szerzői jogi szervezetekhez befolyó bevételekből érdemes lenne forrásokat átcsoportosítani a Nemzeti Kulturális Alapba (NKA). Hozzátette: a zeneiparban is ki kellene alakítani egy olyan rendszert a kiadók támogatására, amellyel a könyvkiadás már rendelkezik, jelenleg ugyanis még a könnyűzenei kollégium megalakításával is adós az NKA.
   
A kerekasztal-beszélgetésen L. Simon László az új gyártású színházi műsorokat, friss koncertfelvételeket kérte számon a közmédián.
   
Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese válaszában elmondta: az idén 20 nagyszínházi előadást és 4 operaelőadást, valamint 7 ezer perc rádiójátékot rögzítenek, emellett a hazai zenei piac egyik legnagyobb szereplője és megrendelője a közmédia, amely négy televíziós csatornája, nyolc rádiója, komplett internetes portálja, hírügynöksége és két műsorújságja révén folyamatosan lehetőséget biztosít az új szerzők, az új zenei termékek bemutatására.
   
Gazsó L. Ferenc megjegyezte: szimfonikus zenekara, énekkara és gyermekkórusa révén az MTVA maga is a zeneipar szereplője. Olyan fejlesztéseivel pedig, mint például a Kárpát-medence-szerte kialakított optikai végpontok - amelyek élő színházi közvetítéseket is lehetővé tesznek akár Kolozsvárról -, olyan változásokat hoztak az elmúlt három évben, amilyenekre előtte tizenöt éven át nem volt példa.
   
A beszélgetésen Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója kijelentette: Európa-szerte egyedülálló, hogy intézményükből heti két alkalommal közvetítést sugároz a közmédia. Véleménye szerint a Magyarországról alkotott közképet formálhatná, ha a könnyűzenével szorosabb kapcsolatot létesítenének a komolyzenei műhelyek, Budapest pedig a zene fővárosaként válna világszerte ismertté.
   
Az egri Bolyki Pincészetben rendezett kétnapos tanácskozáson részt vesznek a zeneipar területéről érkezett meghatározó szereplők: kiadóvezetők, koncert- és fesztiválszervezők, szakkiadók, zeneszerzők és zenészek, továbbá szerzői jogi szervezetek képviselői, akik ágazati szintű együttműködést és az ágazat súlyának megfelelő érdekérvényesítést szorgalmaztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.