Számtalan programmal

A szaúdi kultúra Budapestre látogat

A Szaúd-arábiai kultúrát bemutató kiállítást, előadást, dokumentumfilmeket és folklórprogramokat tekinthetnek meg az érdeklődők a május 14. és 17. közötti Szaúdi Napokon, amelyek első alkalommal kerülnek megrendezésre a fővárosban.

2013.05.13 15:42MTI

Kultúrák és partnerek találkoznak egymással a Művészetek Palotájában keddtől péntekig a Szaúdi Napokon - közölte az MTI-vel Szász Andrea PR-vezető, hozzátéve, már kiállították a mekkai és medinai szent helyek kicsinyített modelljét, sőt már áll a mekkai Nagy Mecset közepén lévő Kába szentély aranykapujának hiteles másolata, a keleti ötvösség egyik kiemelkedő alkotása is. 

A Művészetek Palotájában az ország kultúráját bemutató kiállításon kortárs szaúdi festmények is láthatók, amelyeket részben a hétköznapok, másfelől a vallási hagyományok sajátos megközelítésben ihlettek, hiszen az iszlámban nem lehetséges a konkrét személyek ábrázolása. Mégis egy teljes falat borítanak a fotók, amelyek szociografikus hangvételűek: a szaúdi embereket, épületeket, piacokat, turisztikai látványosságokat ábrázolják. 

Kedd délelőtt a Müpában a szaúdi kultúráról tartanak előadást, valamint workshopot és bemutatnak két dokumentumfilmet. Szaúdi és magyar népművészeti együttesek adnak folklórprogramot kedden a Hősök terén, szerdán a Millenárison, csütörtökön a Vajdahunyad várában, pénteken pedig a Vörösmarty téren. 

A Művészetek Palotája előtt a szaúdi szervezők egy hagyományos beduin sátrat már hétfőn este felállítanak, ahol a vendéglátók arab kávéval, szaúdi datolyával, arab kalligráfiával és a hölgyeknek autentikus hennafestéssel kedveskednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.