Kiállt a kultúrnövények sokfélesége mellett

Az LMP a nagymarosi málna és a panyolai szilva pártján áll

A párt nyílt levélben fordult Andor László uniós biztoshoz, hogy az EB hétfői szavazásán ne támogassa a növényi szaporítóanyagok forgalmazására vonatkozó jogszabálytervezetét.

2013.05.05 12:32MTI

Az LMP szerint az Európai Bizottság (EB) egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának 2012 novemberében megjelentetett, a növényi szaporítóanyagok forgalmazására vonatkozó jogszabálytervezetének új változata kockáztatja az élelmezés alapját biztosító kultúrnövények sokféleségét, ezért nem szolgálja a közérdeket. A párt nyílt levélben fordult Andor László uniós biztoshoz, hogy az EB hétfői szavazásán ne támogassa a tervezetet.

Lengyel Szilvia vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a jogszabály csírájában fojtaná meg a hagyományos mezőgazdasági gazdálkodást, mert betiltaná a ritka tájfajta vetőmagok és gyümölcsoltványok felhasználását, valamint cseréjét.

A független képviselő közölte: az LMP szerint a hagyományos és tájfajta vetőmagok és szaporítóanyagok ugyanúgy védelemre szorulnak, mint az azokat előállító kis- és közepes gazdaságok, illetve ökológiai kertészetek.

A szabályozás viszont a nagyüzemeknek és a hibrideknek kedvez. A párt ezért támogatja a tervezet ellen tiltakozó magyar és uniós szervezeteket - tette hozzá.

A politikus konkrét veszélynek nevezte a genetikai elszegényedést. A tájfajták közé tartozik például a makói hagyma, a szegedi és kalocsai paprika, a hajdúsági és vecsési káposzta, a nagydobosi sütőtök, a milotai dió, a gönci barack, a nagymarosi málna és a panyolai szilva. Ezek a kulturális örökség részei, amelyeket meg kell őrizni a jövő generációknak - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.