Az író százötven éve született

Bródy Sándor emléktáblát avattak Egerben

Bródy Sándor író, publicista születésének 150. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak az irodalmár szülővárosában, Egerben, a nevét viselő könyvtár épületében.

2013.05.11 20:35MTI

 Az irodalmi műsorral egybekötött megemlékezésen jelen volt Alexander Bródy, Eger díszpolgára, az író unokája.
   
Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy Eger hírnevét nem csupán az 1552-es várvédelem eszménye, vagy a kiváló püspökök és mesteremberek teremtették meg, hanem az olyan kiválóságok is mint Bródy Sándor. Ezért egriként büszke arra, hogy Bródy Sándor büszke volt szülővárosára. Felidézte, hogy Eger tulajdonképpen Bródynak köszönheti, hogy Gárdonyi Géza egrivé lett és Eger Gárdonyi városává vált. Ugyanis, amikor Gárdonyi elvágyott a fővárosból, barátja, Bródy Sándor javasolta neki, hogy telepedjen le Egerben - mondta el a polgármester.
   
A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 1988 óta viseli Bródy Sándor nevét. A városban utca őrzi az emlékét, illetve a település legnagyobb közparkjában, az Érsekkertben Gárdonyival közös szobra áll az írónak.
   
Bródy Sándor 1863-ban született Egerben, és 1924-ben hunyt el Budapesten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.