Szabadság, demokrácia

Az irodalom szolgálatáért tüntették ki Philip Rothot

PEN/Allen Alapítvány az irodalom szolgálatáért adományozott díjával tüntette ki Philip Roth amerikai írót irodalmi életművéért és személyes helytállásáért, amellyel előmozdította a szabadság és a demokrácia ügyét Kelet-Európában.

2013.05.02 00:30MTI

A Literary Service Award elismerést a nyolcvanéves író kedden este vette át a nemzetközi írószervezet vasárnap befejeződő, egyhetes Világ Hangjai Fesztiváljának keretében megrendezett irodalmi gálán a New York-i Természettudományi Múzeumban. A ceremónián Roth az irodalmi élet számos tekintélyes alakja - köztük Martin Amis, Salman Rushdie és Jeffrey Eugenides - előtt tartott rövid beszédben köszönte meg a díjat.

Egyebek mellett felidézte, hogy kelet-európai barátai révén szerzett róla tudomást, milyen volt az élet a totalitárius kormányzás idején. Roth Ivan Klimát, Milan Kunderát és más kelet-európai írókat is támogatott a hetvenes-nyolcvanas években. 1972 és 1977 között minden tavasszal Prágába utazott és tett róla, hogy olyan irodalmi tekintélyek, mint Arthur Miller vagy William Styron pénzt küldjenek az üldözött íróknak. Roth emellett Klima, Kundera és mások regényeinek amerikai kiadására is felügyelt.

A gálán az Akárki és az Amerikai pasztorál című Roth-regényekből olvastak fel részleteket, és az íróval, illetve az íróról készült rövid videókat is bejátszottak. Az egyik klipben Klima mondott köszönetet Roth-nak, akit mélyen meghatott ez a filmrészlet.

A PEN Literary Service Award elismerését korábban mások mellett Margaret Atwood és Michael Ondaatje is megkapta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.