A Sotheby's árverésén akarták értékesíteni

Együtt vett 15. századi Misne Torát a Metropolitan és az Izrael Múzeum

A Misne Torát Moses Maimonidész zsidó rabbi, orvos, filozófus írta a 12. században. Steinhardték példánya a 15. században készült Észak-Itáliában.

2013.05.01 16:05MTI

Együtt vásárolta meg a zsidó jogtár, a Misne Torá egy árverésre szánt 15. századi, illusztrált példányát a New York-i Metropolitan Múzeum és a jeruzsálemi Izrael Múzeum.

A zsidó vallási törvényeket tartalmazó, héber nyelvű értékes kötetet, amely Michael és Judy Steinhardt gyűjteményéből származik, a napokban a Sotheby's árverésén akarták értékesíteni. A Metropolitan Múzeum kedden jelentette be, hogy a könyvet az Izraeli Múzeummal együtt megvásárolta.

A Misne Torá számított a legértékesebbnek a csaknem négyszáz darabos Steinhardt-gyűjtemény árverési tételei közül. Az előzetes becslés szerint 4,5-6 millió dollárt vártak érte.

A Metropolitan közleményből nem derült ki, hogy mennyit fizettek a kötetért.

A Misne Torát Moses Maimonidész zsidó rabbi, orvos, filozófus írta a 12. században. Steinhardték példánya a 15. században készült Észak-Itáliában.

A kötetet 2007-ben vásárolta meg a New York-i gyűjtő házaspár. A kéziratot az Izrael Múzeumban restaurálták, ahol az elmúlt három évben a közönség is megtekinthette - ismertette a bloomberg.com.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.