Adománygyűjtés indult

Kávéházzá alakítják át Oswiecim 2000-ben elhunyt utolsó zsidó lakójának szülőházát

Kávéházzá és kiállítóközponttá alakítják át Oswiecim (Auschwitz) 2000-ben elhunyt utolsó zsidó lakosának szülőházát a lengyelországi városban.

2013.04.13 15:22MTI

Az auschwitzi Zsidó Központ közlése szerint Szymon Kluger szülőházáról van szó. Kluger túlélte a holokausztot, majd az 1960-as években visszatért svédországi emigrációjából Oswiecimbe, és ott hunyt el 2000-ben.
 
A tervezett művészkávézó és kiállítóközpont az Oszpicin nevet viseli, ami Oswiecim nevének jiddis megfelelője, ezzel azt a kort kívánják felidézni, amikor a város 14 ezer lakosának több mint 50 százaléka zsidó volt. A renoválásra szoruló, egyelőre üresen álló ház felújítására adománygyűjtést is indítottak. 

A Zsidó Központ szerint meg kell őrizni a hely történelmi jelentőségét. "Auschwitznak meg kell tartania a múlt és a jelen közötti kapcsolatot" - olvasható az intézmény közleményében. Kluger 1925-ben született Oswiecimben (Auschwitz). 

A Kluger család kilenc gyermekéből hárman élték túl a vészkorszakot, köztük Szymon, aki a auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor foglya volt. Az első zsidók a 16. század kezdetén telepedtek le a lengyelországi városban. A második világháború kitörésekor a település lakosságának több mint 50 százalékát tették ki. A második világháború után mindössze 186 zsidó tért vissza a városba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.