Gyűjtemény

170 ezer ex librist ajándékozott egy gyűjtő Mönchengladbachnak

Szakértők szerint a világ legnagyobb ex libris magángyűjteményét ajándékozta egy gyűjtő a németországi Mönchengladbach városának.

2013.04.19 06:35MTI

Összesen 170 ezer kisgrafikát tartalmaz a gyűjtemény, a legrégebbi darab 1492-ből származik. A grafikákat dokumentálják, archiválják, majd kiállításon mutatják be a nagyközönségnek. A város csütörtökön írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében nemzetközi ex libris központ épül Mönchengladbachban. Az intézmény többek között kiállítások és szakkonferenciák helyszínéül is szolgálhat majd.

Az ex libris grafikai vagy nyomdai eljárással készített és a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztott papírlap. A rajta lévő művészi rajz, címer, szimbólum vagy egyéb ábrázolás a könyvtulajdonos nevével, esetleg jelmondattal, mottóval, idézettel van ellátva, így dokumentálja a könyv hovatartozását. A könyvek ilyen módon való jelölése Albrecht Dürer (1471-1528) idejéig nyúlik vissza és a kisgrafikán belül külön művészeti ággá fejlődött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.