Szervezeti változás

Levéltári konferenciát rendeznek kedden Budapesten

Történettudomány és levéltárak címmel konferenciát rendez kedden Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete (MTA BTK TTI) és a Magyar Nemzeti Levéltár.

2013.04.13 09:28MTI

A konferencia megrendezésének egyik oka, hogy a levéltáraknak "a rendszerváltás, majd az ezredforduló után megváltozott a szerepük", illetve különösen az utóbbi évek átszervezései nyomán tovább változott a helyzetük, a szervezeti változások pedig "döntően befolyásolják a szakma jövőjét" - közölte az intézet az MTI-vel.
   
A rendezvényen számba veszik a levéltáraknak az informatika, valamint a történész szakmán kívüliek felé nyitás lehetőségét. A másik téma a levéltáros szakma történettudományhoz viszonya, ugyanis "számos, különféle történeti irányzat alakult ki a 20. század második felében, amely a levéltárhoz mint a legfontosabb történeti források gyűjtőhelyéhez különféleképpen viszonyul".
   
A kommüniké kitért arra, hogy a történész szakma polarizált, a levéltári forrásokhoz való viszony is sokféle, korábbi, egységesnek tűnő értékelésük, megbecsültségek változik.
   
A konferencián kísérletet tesznek annak meghatározására, mit nyújthat a levéltár a 21. századi modern történettudománynak, illetve a különböző történetírói iskoláknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.