3 tagú bizottság ítélte oda

Budapest Főváros Levéltára kapta az Év levéltára díjat

Budapest Főváros Levéltárának ítélték oda első alkalommal az Év levéltára díjat, az elismerést szerdán adták át Budapesten.

2012.11.07 11:54MTI

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által alapított díj nyertesét három tagú bíráló bizottság választotta ki. Budapest Főváros Levéltára a 350 ezer forinttal járó díjat bemutatkozási programtervével nyerte el, amely az indoklás szerint kiválóan alkalmas az intézményben folyó szakmai munka széles körű megismertetésére. A programban hangsúlyt kap a levéltár várostörténeti műhelyként végzett tevékenysége, valamint az adatbázis-építésben elért eredmények bemutatása is.
 
Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár az ünnepségen kiemelte: a magyar örökség kincseit őrző levéltáraknak a nagyközönség számára is nyitott, élő intézményekké kell válniuk. Mint mondta, a levéltárak a Nyitott levéltárak programsorozattal már bebizonyították, hogy képesek felkelteni a nagyközönség érdeklődését, képesek szórakoztatva tanítani, erősíteni a történelmi tudatot és a közösséghez való tartozást. 

Az államtitkár szólt arról is, hogy a magyar levéltárak az elmúlt évtizedek 
legfontosabb átalakulásán mennek keresztül. Ennek eredményeképpen új levéltári szervezet jön létre, amelybe a megyei levéltárak is integrálódnak. Ezen felül a szervezeti átalakítás annak a lehetőségét is megteremti, hogy a magyar levéltáros szakma meg tudjon újulni, átfogó reformot tudjon végrehajtani - tette hozzá. 

Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke elmondta: fontos, hogy a társadalom az eredményeket szemlélve és értékelve támogassa azt a kultúrateremtő és -őrző tevékenységet, amelyet a magyar levéltárosok folytatnak határon innen és túl. Ez a díj egyfajta visszaigazolás azok számára, akik érdemessé váltak rá - hangsúlyozta. Az Év levéltára díj kiemelt szakmai tevékenységet folytató intézmény elismerését szolgálja, évente adják át a Magyar tudomány napja rendezvényeihez kapcsolódva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.