Spanyol filmművészetet

Újabb csapás: elhunyt a rendkívüli spanyol rendező

Hatvanhét évesen elhunyt Bigas Luna díjnyertes filmrendező, forgatókönyvíró, Penélope Cruz és Javier Bardem felfedezője.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.04.07 00:55MTI
Kattintson a képre! >>>

Az alkotó szombaton halt meg katalóniai otthonában, rákbeteg volt.

Bigas Luna legismertebb filmjeként az 1992-es Sonka, sonka című szatírát tartják számon. A rendező az akkor még ismeretlen Penélope Cruznak és Javier Bardemnek adta filmje főszerepeit, mindkettőjük számára ez a mű hozta meg az áttörést. Utóbbi a rendező következő, Aranyhere című drámájában is szerepelt, korábban pedig egy kisebb szerepet játszott Bigas Luna 1990-es alkotásában, a Lulúban is. Cruz 1999-ben A meztelen Maya című filmben állt újra Luna kamerái elé.

A Sonka, sonka révén Bigas Luna elnyerte a velencei filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt. Két évvel később, 1994-ben Mell és a Hold című vígjátékával ugyanott a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést vehette át.

A barcelonai származású rendező filmjeiben fontos szerep jutott a szexnek, az erőszaknak és a szenvedélynek. Bigas Luna neve az 1978-as Bilbao című film révén vált nemzetközileg is ismertté. Az alkotó vitathatatlanul az egyik legjelentősebb művésze volt a spanyol filmgyártás utóbbi évtizedeinek.

Bigas Luna halála a második jelentős csapás volt az elmúlt egy hétben, amely a dél-európai ország filmművészetét érte: hétfőn halt meg Jesús "Jess" Franco, aki pályafutása során hozzávetőleg kétszáz filmet jegyzett, de egyfajta kívülállóként elsősorban rétegközönsége tartotta nagyra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.