Több ezren hallgatták

Megszólaltak a Notre-Dame új harangjai

Több ezren gyűltek össze szombat délután a párizsi Notre-Dame katedrálisnál, hogy meghallgathassák a székesegyház kilenc új harangjának első játékát.

2013.03.24 14:25MTI

Az egy és két méter átmérőjű új harangokat január végén szállították egy normadiai műhelyből Párizsba. A kisebbeket ott készítették, a legnagyobbat, amely 6,23 tonnát nyom, a hollandiai Astenben. Az új haragok egy évig készültek, és várhatóan 200-300 évig szolgálnak majd a gótikus művészet gyöngyszemének tartott 850 éves párizsi székesegyházban.
 
A harangcsere mintegy 2 millió euróba került, amit adományokból finanszíroz a katolikus egyház. A harangokat februárban megáldotta André Ving-Trois, Párizs érseke, és egy hónapon át a templom főhajójában voltak kiállítva. Szombaton szólaltak meg először együtt a déli toronyban lévő, 330 éves, 13,2 tonnás Emmanuel nevű haranggal. 

Ez az egyetlen harang, amely túlélte a Notre-Dame viharos történelmét, és ezt tartják az egyik legszebb hangú harangnak Európában. A 18. század vége, a francia forradalom óta a Notre-Dame-nak hiányos volt a harangsora. Négy harang 1856 óta volt a helyén, de valamennyi gyorsan elhasználódott, mivel rossz minőségű anyagból készültek. 

Megváltozott a hangzásuk, és diszharmóniában voltak Emmanuellel. Az Astenben készült legnagyobb harang került Emmanuel mellé a déli toronyba, a többi nyolc harangot az északi toronyba függesztették fel. Az ünnepélyes harangjátékon részt vett Párizs érseke és Bertrand Delanoe, a francia főváros polgármestere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.