Március 15.

Kossuth-díj - Mécs Károly színművész

"A pályám miatt nem panaszkodhatom, mert mindig a közönség szeretete övezett, számomra ez a legfontosabb, és remélem, mostani kitüntetésem hallatán azok is velem örülnek majd, akik kedvelnek" - mondta Mécs Károly színművész, aki Kossuth-díjat vehetett át pénteken a Parlamentben.

2013.03.15 18:14MTI

"Fontos számomra a már korábban odaítélt díjak mindegyike, a Kazinczy-díjat például mint kollegáim ajándékát értékelem, a Kossuth-díjat pedig a legrangosabb elismerésnek tartom színészi pályafutásom jutalmaként" - mondta el a művész az MTI-nek.
   
Mécs Károly 1957-ben lett a Színművészeti Főiskola hallgatója, már másodéves korában színpadra lépett a Nemzeti Színházban, a Katona József Színházban, valamint az akkor alakuló Petőfi Színházban. 1961-ben, a főiskola elvégzése után Szegedre került.
   
Mécs Károly az azóta eltelt évtizedekben bemutatott színházi előadásainak számát 150 körülire saccolja, megjegyezve: ezek kétharmadában főszereplőként játszott. A színház mellett mindig kapott más feladatot is, sok műfajban dolgozott, így az Iskolatelevízióban, versműsorokban, rádiójátékokban. "A Magyar Rádióban szinte mindennapos vendég voltam, és sokat szinkronizáltam is" - tette hozzá.
   
Koromnál fogva nyugdíjas vagyok, de aktív életet élek, és "nem nyomom tövig a gázt" - mondta. Mint megjegyezte, legutóbb két csodálatos évadot töltött a szolnoki Szigligeti Színházban és Márai Sándor Kaland című színművével nagy sikert arattak. Ezt a darabot Budapesten az Éjszakai Színházban még mindig játsszák, már a 170. körüli előadásnál tartanak.
   
A kérdésre, hogy érzi-e még azt különleges lelki bizsergést színpadra lépéskor, úgy válaszolt: már régen nem lehetne a pályán, ha nem lenne számára minden előadás izgalom. "Jobban érzem már a felelősségét is, mert mi nemcsak egy szerepet játszunk, hanem a játékba bevont nézőket szórakoztatjuk, gondolatokat ébresztünk" - vélekedett.
   
Mécs Károly a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1961-ben kapta meg a diplomáját, onnan Szegedre szerződött, aztán 1963-tól a budapesti, Kazimir Károly vezette Thália Színház társulatának tagja lett. A színház megszűnte után játszott az Arizona Színházban és a Művész Színházban, 1996-tól a Thália Társaság tagja volt. A Budaörsi Játékszínben több darabot nemcsak színészként, hanem rendezőként is jegyez. 2001 óta a Magyar Állami Operaházban is játszik.
   
A színészt igen hamar felfedezte a film is. Pályájának elején rá osztották a snájdig katona- és huszártiszt szerepeket. Még főiskolás korában megkapta Noszty Feri szerepét a Noszty fiú esete Tóth Marival (1960) című filmben. Később Keleti Márton Esős vasárnap (1962) című filmjének szintén ő volt a főszereplője. A Várkonyi Zoltán rendezte Kőszívű ember fiai című filmben (1965) Baradlay Richárdot alakította.
   
Mécs Károly nemcsak magyar nyelven, hanem németül és franciául is játszott, a színészmesterséget egy évadon át gyakorolta Bécsben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.