Március 15.

Kossuth-díj - András Ferenc filmrendező

Nagyon büszke vagyok és elégedett, köszönöm azoknak, akiktől kaptam - mondta András Ferenc Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, forgatókönyvíró, érdemes művész annak kapcsán, hogy pénteken Kossuth-díjat kapott.

2013.03.15 18:06MTI

András Ferenc sajátos, kritikus hangvételű, társadalmunk groteszk oldalát megmutató hiteles műveiért, a televízió és a játékfilm világában egyaránt magas színvonalú alkotásokat létrehozó munkásságáért kapta az elismerést.
   
"Első reakciómban egy hatalmasat ordítottam, majdhogynem megkönnyeztem, hihetetlen érzés volt" - idézte fel az alkotó, mit érzett, amikor megtudta, hogy ő is a díjazottak között van.
   
"A filmrendező forgatás nélkül olyan, mint a partra vetett hal" - mondta András Ferenc, hozzátéve, hogy bár régóta nem készített filmet, több terve is van. Három éve áll egy filmje, amelyet Kincses Elemér drámaíró, színházrendező Soha című regényéből készítene. "A hatvanas években játszódik Marosvásárhelyen, és hihetetlenül szellemes, okos, mégis tragikus történet" - magyarázta. Szerinte a történet hangulatában az Amarcord és a Megáll az idő című filmekhez hasonlít. A filmtervvel a Magyar Nemzeti Filmalaphoz pályáztak, emellett várnak pénzt a román filmes szervezetektől is.
   
Arra a kérdésre, hogy melyik filmjére tekint vissza legszívesebben, azt felelte, hogy mindegyik alkotását a saját gyerekének érzi, így nem tudna közülük választani. "A Veri az ördög a feleségét szerelemgyerek, a legnagyobb siker a Dögkeselyű volt, a legszemélyesebb a Nagy generáció, de nagyon jó volt forgatni a Vadont is, ami egy történelmi film" - fogalmazott az alkotó, kiemelve még az életművéből A kárókatonák még nem jöttek vissza és Az utolsó nyáron című filmeket. "Háromszáznál is több televíziós produkciót és sorozatot készítettem, sokat dolgoztam, szeretettel csináltam a munkáimat" - tette hozzá.
   
Arra a kérdésre, hogy a "nagy generáció" miként boldogult az elmúlt évtizedekben, azt felelte, az apja korosztálya, amelybe Örkény István, Ottlik Géza és Kádár János is tartozott, nyugodtan nevezhető nemzedéknek. "Mi még csak generáció vagyunk. Majd az idő eldönti, leszünk-e nemzedék" - tette hozzá.
   
Filmjei egy részét a Káli-medencében forgatta. Mint fogalmazott: Sümegen nőtt fel, neki ez a táj jelenti Pannóniát. "Nekem mindent jelent ez a táj, emiatt vagyok magyar, emiatt élek itt" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.