Eredeti alkotás

Van Dyck-festményre bukkantak egy "virtuális múzeumban"

Egy internetes oldalra feltett kép segítségével azonosítottak egy angliai múzeum raktárában őrzött festményt, amelyről kiderült, hogy Anthony Van Dyck eredeti alkotása.

2013.03.10 20:05MTI

Az 1630-ban keletkezett festményt addig másolatként tartották számon. A portré I. Károly angol király feleségének, Henrietta Máriának egyik udvarhölgyét ábrázolja, a flamand mester akkor festette, amikor az angol királyi udvarban tartózkodott.

A képet az északkelet-angliai Barnand Castle-ban található Bowes Múzeum raktárában őrizték. Nemrégiben a képet lefotózta a Nyilvános Katalógus Alapítvány (PCF). A szervezet a BBC-vel együttműködve minden Nagy-Britanniában köztulajdonban lévő festményt lefényképezett és lajstromba vett, 210 ezer képet tartalmazó "virtuális múzeumot" hozva így létre. A Your Paintings (Az önök festményei) című oldalon ezek a képek egy kattintással elérhetőek. 

A 72-szer 61 centiméteres képet végül szakértők fedezték fel a honlapon és Van Dyck alkotásaként azonosították. "Ez rendkívüli szerencse" - vélte Bendor Grosvenor történész, műkereskedő. Grosvenor szerint előfordulhatott volna, hogy a rossz állapotban lévő, másolatnak hitt képet 5000 fontért (1,7 millió forintért) árverésre bocsátják, holott a kép értéke valójában 1 millió font (349 millió forint) körüli összegre tehető. 

Chistopher Brown szakértő a BBC-nek megerősítette: kétséget kizárólag egy "igen jó Van Dyck-képről" van szó. A PCF-nek hat évre volt szüksége az egyedülálló virtuális múzeum létrehozásához. Mintegy száz ember járta be az országot egészen a legeldugottabb zugokig, hogy előkerestessen a múzeumokban és középületekben, könyvtárakban, kórházakban, iskolákban, sőt rendőrkapitányságokon és tűzoltóállomásokon elraktározott minden festményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.