Egy produkciójuk sincs a programban

Színházi szemle - a vidéki színházak sajnálják, hogy kimaradnak

Sajnálattal tapasztalta a Vidéki Színházak Egyesületének elnöksége, hogy a magyar színházi életet külföldiek számára bemutató Hungarian Showcase 2013 programjába egyetlen vidéki színház előadását sem válogatták be - közölte a szervezet szerdán. A szemle szervezői anyagi okokkal indokolták, hogy a vidéki és a határon túli magyar színházak is kimaradtak a programból.

2013.03.07 00:30MTI

Az, hogy a vidéki produkciók nem szerepelnek a seregszemlén, "a válogatók szabad döntése, de egyben felelőssége is. A vidéki színházak minden segítséget és információt megadnak a külföldi vendégeknek annak érdekében, hogy teljes képet alkothassanak a magyar színházművészet aktuális helyzetéről" - olvasható a Vidéki Színházak Egyesületének közleményében.

Ehhez létrehozták a www.hungarianshowcase.hu honlapot, amely megjelenésében nagyon hasonlít az esemény hivatalos honlapjához, a www.hungarianshowcase.com oldalhoz. A hungarianshowcase.hu oldalon a látogatók angol nyelven kaphatnak információt a teljes vidéki színházi palettáról és egy-egy előadás ajánlóját is elolvashatják.

Mint a közleményben az egyesület fogalmaz, az érdeklődőket "akár a mostani látogatásuk alkalmával, de akár egy későbbi időpontban is szeretettel várják".

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal rendezi meg a napokban zajló szemlét, amelyre 30 országból 120 szakembert vártak. A rendezvényen a legjobb budapesti színházi műhelyek mutatkoznak be 8 nap alatt 20 előadással. Az előadásokat angol felirattal vagy tolmácsolással tekinthetik meg az érdeklődők. Bemutatkozik a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Örkény Színház. A függetleneket Pintér Béla és Társulata, Bodó Viktor, Mundruczó Kornél, a HOPPart és más társulatok darabjai képviselik.

Tompa Andrea, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke az MTI megkeresésére elmondta, hogy a szűkös anyagiak miatt eleve csak Budapesten repertoáron lévő produkciókkal tudtak a program összeállításakor tervezni, "meg sem tudtunk rendelni mást".

Hozzátette: a rendezvényt 4 millió forintból valósítják meg, mindenki önkéntes alapon dolgozik. Ebbe a keretbe nem fért volna bele a nemcsak vidéki, hanem a határon túli magyar produkciók szerepeltetése sem. Tompa Andrea jelezte: szeretnének komoly állami és/vagy magántámogatót szerezni, hogy a teljes magyar színházi paletta megmutatkozhasson a kritikusok válogatása alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.