Bodnárné - A bibliai ihletésű színmű

Németh László-bemutató az Újszínházban

Németh László Bodnárné című művét tűzi műsorra az Újszínház; a produkciót március 22-én mutatják be Dózsa László rendezésében és Bánsági Ildikó címszereplésével.

2013.03.02 12:27MTI

A bibliai ihletésű színműben Bodnárné két fiát Jánosi Dávid és Beszterczey Attila alakítja, a darab rendezője Dózsa László, aki a február elején bemutatott Csurka-mű, a Koncz Gábor által színpadra állított Döglött aknákban lépett először az Újszínház közönsége elé - olvasható a teátrum MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Dózsa László 2010-es Újpest színházbeli rendezése után állítja újra színpadra Németh László művét, az új szereposztásban a Bodnárnét alakító Bánsági Ildikó és az egymással rivalizáló testvérpárt megformáló Jánosi Dávid és Beszterczey Attila mellett színpadra lép Nagy Zoltán, Maros Gábor, Gyürki István, Brunner Márta, Bátyai Éva, Nemes Wanda, Varga Ádám és Ifj. Farkas Sándor is.
   
"A Bodnárnét közvetlenül a Gyász után, 1932 tavaszán írtam... több mint 25 év múlva, Összegyűjtött munkáim közt jelent meg, s majd négy évtizedes késéssel, Ádám Ottó felfedezéseként került a Madách színpadára... Amikor a Bodnárnét a kiadáshoz átolvastam újra, akkor láttam, hogy ez elég jó mű, jobb, mint sok utána írt, bemutatott, s dicsérettel emlegetett drámám..." - idézi a közlemény Németh László egykori nyilatkozatát.
   
A darab ismertetője szerint a testvérpár, Bodnár Péter és Bodnár János rivalizálását saját anyjuk szítja. Az évekig tartó hátrányos megkülönböztetés a nagyobbik fiút szörnyű tettre sarkallja, amelynek hatására anyjuk ráébred addigi hibájára.
   
A közlemény Bánsági Ildikót is idézi, aki arról beszélt, hogy élete egyik legnehezebb színházi feladatára készül. "Ebben a szerepben olyan hegyeket járok be lefelé és fölfelé egyaránt, amely ritkán adatik meg egy színész élete során" - mondta a színésznő, aki Bodnárné megformálásának nehézségét Shakespeare III. Richárdjához hasonlítja.
   
Az új előadással párhuzamosan Bánsági Ildikó a Mert a mamának így jó! című komédiában játszik az Újszínházban, bár a két darab nagyon különböző témáját, hangulatát és műfaját tekintve, a színésznő bízik benne, hogy a Bodnárnét is hasonlóan jól fogadja majd a közönség - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.