Karl Böhm emlékére

Zubin Mehta és Rudolf Buchbinder Grazban jótékonysági koncertet ad

A Grazban született legendás 20. századi karmester, Karl Böhm emlékének szenteli keddi jótékonysági koncertjét Zubin Mehta karmester és Rudolf Buchbinder zongoraművész.

2013.03.02 08:40MTI

Mindketten többször felléptek Budapesten, Buchbinder számos alkalommal koncertezett a Budapesti Fesztiválzenekarral.
   
A grazi operaházban három Mozart-mű hangzik el a Grazi Filharmonikusok előadásában, először a Figaro házassága nyitánya szólal meg, majd a d-moll zongoraverseny, amelynek Buchbinder a szólistája, a koncertet a C-dúr, Jupiter szimfónia zárja.
   
Az est bevétele az Emberek az emberekért és a Mehli Mehta Zenei Alapítvány nevű szervezeteket gyarapítja. Az utóbbit Zubin Mehta és bátyja, Zarin Mehta - tavalyig a New York-i Filharmonikusok igazgatója - alapította. Az alapítvány édesapjuknak állít emléket és a fiatal zenészek tanulmányait és pályakezdését segíti.
   
Buchbinder és Zubin Mehta nem csak a hangverseny érdekében fogott össze. A tel-avivi Buchmann-Mehta School of Music-ban fiatal izraeli zenészeket képeznek, az intézmény szorosan kapcsolódik az Izraeli Filharmonikus Zenekarhoz. A zenekarral közös új projektjük keretében Izraelben élő arab fiatalok zenei képzésével is foglalkoznak.
   
Karl Böhm nem csak Mozart- és Richard Strauss-értelmezései révén vált a 20. század egyik legendájává, Alban Berg Wozzeckjét több operaházban is sikerre vitte. Zubin Mehta 1954-ben Böhmnél tanult Bécsben. Mestere fiával, Karlheinz Böhm színésszel együtt támogatja a rászorulókat az éhínséggel és vízhiánnyal küzdő Száhel-övezetben, e célból hozták létre 1981-ban az Emberek az emberekért szervezetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.