Dúsgazdagok

Árverés a spanyol Alba főnemesi család bútoraiból

Árverést rendeznek az egyik leggazdagabb európai főnemesi család, a spanyol Alba ház értékes történelmi bútoraiból.

2013.03.01 20:29MTI

A bevételt palotáik fenntartására és a családi projektek támogatására kívánják fordítani - írták a Christie's aukciósház honlapján megjelent közleményükben. 

A közelmúltban rokonai megrökönyödésére ismét férjhez ment 86 esztendős Alba hercegnő családja az ünnepelt francia art deco mestertől, Armand Albert Rateau-től az 1920-as években megrendelt bútorait kínálja eladásra május 23-án Párizsban megrendezésre kerülő árverésen. 

A kétszer megözvegyült Alba hercegnő, aki 2011-ben egy nála 24 évvel fiatalabb férfihoz ment nőül, óriási vagyon fölött rendelkezik: Spanyolország-szerte állnak palotái, olyan spanyol mesterektől vannak festményei, mint Velázquez vagy Goya, és óriási földbirtokok fölött is rendelkezik. Vagyonát 600 millió és 3,5 milliárd euró közötti összegre becsülik. 

A hercegnő hat gyermeke nyíltan ellenezte anyjuk Alfonso Diezzel kötött házasságát, csak akkor enyhültek meg, mikor bejelentette, hogy felosztja közöttük vagyonát. Bár János Károly spanyol király áldását adta a frigyre, azt a spanyol uralkodóház sem nézte jó szemmel. 

Az árverésen két sötétzöld patinás állólámpára, bronz és fekete márvány öltözőasztalra, egy kihúzható ágyra, egy faragott és részben aranyozott fa kanapéra, valamint egy fehér márvány fürdőkádra lehet licitálni. 

A legértékesebbnek tartott lámpák és az öltözőasztal becsült árát 1,5-2 millió euróban állapította meg az árverési ház. Rateau bútorait a madridi Liria palota számára rendelték meg, és odaszállításuk óta még sohasem hagyták el a házat. Rateau munkáit 1914-es olaszországi útja ihlette, amelyen Nápolyt és Pompejit is felkereste barátaival, köztük Cartier francia ékszertervezővel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.