Ritka tárlat

A nürnbergi mesterdalnokok kézirata a nürnbergi Nemzeti Múzeumban

A 200 éve született Richard Wagner fő művei közül az egyetlen vígopera, A nürnbergi mesterdalnok eredeti kéziratát állították ki a nürnbergi Nemzeti Múzeumban Németországban.

2013.02.23 22:29MTI

A tárlat ritkaságszámba menő, hiszen a kéziratot ritkán veszik ki a Német Nemzeti Múzeum páncélszekrényéből, most is csak az évforduló kedvéért hagyta el a trezort.
 
A kézirat lapjait a hét végétől június 2-ig szemlélhetik meg az érdeklődők. A csaknem másfél évszázados papír rendkívül érzékeny, kizárólag a kutatók férhetnek hozzá. 

Ulrich Grossmann, a múzeum főigazgatója szerint az egyik legértékesebb német kéziratát tekintheti meg a közönség, a partitúra 462 oldalát a zeneszerző személyes jegyzetekkel, rendezői utasításokkal látta el. A darabot Wagner Svájcban, Genfben és a ma Luzernhez tartozó Triebschenben komponálta 1866-67-ben. 

Az operát 1867 végén adta át a mainzi - ma is működő - Schott zenemű kiadónak, karácsonykor pedig fontosabb részleteit megmutatta pártfogójának, II. Lajos bajor királynak. A kiállítás a középkori és az 1835-ös Nürnberget egyaránt bemutatja. 

Wagner első alkalommal 1835-ben járt a városban, a magdeburgi színház számára keresett jó énekeseket. Vidéki karmesterként érkezett - jegyezte meg Frank Bär zenetudós, a tárlat rendezője -, és híres zeneszerzőként tért vissza 1861-ben.

Először egy középkori skanzent látott, 1861-re már elérte a várost az iparosítás, ekkor épült az első német vasútvonal Nürnberg és Fürth között. Idén a Budapesti Wagner-napokon is A nürnbergi mesterdalnokokat mutatják be a Művészetek Palotájában Fischer Ádám vezényletével. Stolzingi Waltert Klaus Florian Vogt, a friss Európa-díjas német tenor, Évát Anette Dasch énekli, Hans Sachs pedig James Rutherford lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.