Ősszel a Musée d'Orsay-ben

Meztelen férfiak - Párizsban is bemutatják a vitatott bécsi tárlatot

Ősszel Párizsban is bemutatják a bécsi Leopold Múzeum sokat vitatott, ám kiemelkedően népszerű férfiakt-tárlatát.

2013.02.23 12:53MTI

A párizsi Musée d'Orsay-ben szeptember 23-án nyílik meg a Meztelen férfiak 1800-tól napjainkig című tárlat, amelynek nyitva tartását Bécsben március 4-ig meghosszabbították. Az osztrák fővárosban eddig csaknem 190 ezren tekintették meg a kiállítást, ez volt a Leopold Múzeum legnépszerűbb tárlata tavaly.

A látogatók között naturisták is szép számmal akadtak, számukra a múzeum vezetése lehetővé tette, hogy a nyitva tartási idő után ruha nélkül tekintsék meg a tárlatot. Legutóbb egy 300 tagú naturista csoport nézte végig a képeket, amelyek között megtalálhatók Egon Schiele művei is.

A tárlat azt a témát járja körül, hogy hogyan jelenik meg az elmúlt két évszázad nyugati művészetében a meztelen férfitest és hogyan változott a férfi társadalmi szerepéről alkotott felfogás. Az összeállítással nem utolsósorban vitát akartak provokálni arról is, hogy a női meztelenséggel összehasonlítva a férfiaktok megjelenése a nyilvánosságban sokkal kevésbé elfogadott.

Ezt a célt szolgálta a kiállítás provokatív plakátja is. A poszter valóban megosztotta a bécsi közönséget. A Pierre&Gilles francia alkotópáros Vive la France (Éljen Franciaország!) című fotóján a három férfi ugyanis nem visel mást, mint futballcipőt és zoknit. A felháborodott reakciók hatására a múzeum utólag kitakarta az intim részeket azokon a posztereken, amelyeket iskolák, villamos- és metrómegállók közelében tettek ki.

Párizsban a tervek szerint 2014. január 2-ig lesz látható a férfiakt-kiállítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.