Az új katolikus egyházfőért

Szentmise Újpesten és Székesfehérváron

Hálaadást tartanak XVI. Benedek pápáért és szentmisét az új katolikus egyházfőért Budapesten, az újpest-kertvárosi Szent István-plébániatemplomban jövő csütörtök este, amikor megkezdődik a következő pápa megválasztásig tartó időszak.

2013.02.19 08:15MTI

Hálaadó szentmise lesz aznap Székesfehérváron is. Az újpest-kertvárosi Szent István Plébánia azt írta, hogy február 28. különleges dátum a katolikus egyház életében, mert hosszú évszázadok után először válik lemondással üressé Szent Péter trónja. 

E nap estéjén lemond péteri szolgálatáról XVI. Benedek, ekkortól az új pápa megválasztásáig a bíborosok testülete irányítja az egyházat. Úgy fogalmaztak: "ezen az estén hálás szívvel gondolunk XVI. Benedek pápára és hálát adunk érte az Úrnak, megköszönve nyolcéves, áldozatos szolgálatát, valamint szentmisében imádkozunk a következő szentatyáért, Szent Péter apostol leendő, 265. utódáért és a konklávén részt vevő bíboros atyákért". 

XVI. Benedek pápáért közösen végzett imádságokkal adnak hálát, az ezt követő szentmisére hívó harangszó pedig egyben azt is jelzi, hogy e percben üressé válik a pápai trón. A szentmisét a következő pápáért Pályi László plébános mutatja be Újpesten. Hálaadó szentmisét tartanak február 28-án Székesfehérváron is. 

A helyi egyházmegye honlapján az olvasható, hogy a katolikus egyházfő lemondásának hírére Spányi Antal megyés püspök aznapi szentmiséje végén bejelentette: a pápa utolsó hivatali napján a székesegyházban hálaadó szentmisét mond XVI. Benedekért, megköszönve apostoli szolgálatát. A püspök hívta az egyházmegye teljes papságát és minden hívőjét, hogy imádkozzanak együtt az egyházért, valamint a következő pápáért.
 
XVI. Benedek pápa múlt hétfőn reggel jelentette be, hogy február 28-án lemond tisztségéről. Azt mondta, Isten előtt többször is lelkiismereti önvizsgálatot tartott, és megbizonyosodott arról, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást. XVI. Benedek áprilisban tölti be 86. évét. 2005. április 19-én lépett trónra a katolikus egyház 265. fejeként. 

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a pápai bejelentés után körlevéllel fordult a főegyházmegye híveihez és papjaihoz, hálát adva mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az egyházat és az emberiséget részesítette. A rendelkezés szerint a körlevelet a főegyházmegye templomaiban február 28-ig a vasárnapi szentmiséken felolvassák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.