Előzetes

Berlinale: ma adják át a fesztivál díjait

Ma este adják át a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale díjait: a legjobb alkotásnak járó Arany Medvéért idén 19 film versenyzett, a kritikusok azonban nem voltak elégedettek a színvonallal, egyértelmű favorit sem mutatkozik.

2013.02.16 06:43MTI

A fesztivál hivatalos elismeréseiről - az Arany Medve mellett a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékről - a Vong Kar-vaj kínai rendező vezette zsűri dönt. A héttagú testületnek azonban nehéz dolga lehetett a döntés meghozatalakor, a kritikusok ugyanis több versenyfilmet kifejezetten rossznak neveztek.

A mezőnyből a Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című román munka mellett leginkább Gloria című chilei film és az iráni Parde (Zárt függöny) emelkedett ki. A Pozitia Copilului pénteken elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját. A fesztivál történetében gyakran előfordult, hogy a FIPRESCI-díjas alkotást a Berlinale zsűrije is kitüntette, például 2011-ben Tarr Béla A torinói ló című filmje a FIPRESCI-díj mellett elnyerte a Berlinale zsűrijének nagydíját, egy Ezüst Medvét is.

A kritikusok szerint a sok gyenge film mellett ugyanakkor számos erős női alakítás is jellemezte a 2013-as seregszemle nagyjátékfilmes mezőnyét. Dicsérték többek között Juliette Binoche-t a Camille Claudel 1915 című francia filmben nyújtott alakításáért, Nina Hosst, a Gold című német western főszereplőjét és Melanie Lenzet, az osztrák Paradies: Hoffnung (Édenkert: remény) 13 éves főszereplőjét.

A Berlinale Palastban rendezett díjátadóval nem ér véget a mustra: a fesztivál utolsó napja, február 17-e csak a közönségé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.