Egyelőre csak próbaüzemben működik

Két hét múlva megnyílik az Erkel Színház

Március elsején megnyílik az Erkel Színház, de egyelőre csak próbaüzemben működik, hiszen a felújítás még zajlik. A beruházásra 1,8 milliárd forintot fordítanak. Erről L. Simon László kultúráért felelős államtitkár beszélt csütörtökön az épület bejárásán.

2013.02.14 14:00MTI

Mozsár István, a Magyar Állami Operaház megbízott ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 100 napos próbaüzem kezdetéig néhány dolog, például a nézőtéri vizes helyiségek megújítása véglegesre elkészül. Az emeleti büfében kicserélték az elektromos vezetékeket és megtisztították a két monumentális Bernáth Aurél-freskót. Volt olyan öltöző, amelyet teljesen át kellett vakolni, másokat csak kifestenek. 

A színpad ideiglenes borítást kapott, a színpadgépészet, a lámpapark, a zenekari árok klímájának javítása, a végleges színpadborítás mintegy 400 millió forint költséggel június 9. után, a nyári szünet alatt készül el, a külső környezetet pedig ősszel rendezik. A novemberi hivatalos átadást november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján, a magyar opera napján ünnepélyes házavatással rendezik. 

Béres Lajos, a fővállalkozói munkát elnyert Laki Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy a nehezebb nyári munkálatoknál nem számít meglepetésekre, előzőleg alaposan felmérték az épület állapotát, amelyet utoljára 1961-ben renováltak. Arra azonban felkészültek, hogy a próbaüzem alatt azon a részen, ahol a művészek és a technikai munkatársak dolgoznak, adódhatnak új feladatok. 

A bejáráson L. Simon László kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy az Erkel Színház, amely Budapest legnagyobb nézőterű színháza, nem uniós, hanem nemzeti forrásból újul meg. Tavaly még külön soron szerepelt az építkezésre szánt összeg a költségvetésben, a 2013-as büdzsé azonban már együtt kezeli a Magyar Állami Operaház működési támogatását és az Erkel felújítását, erre összesen 8,3 milliárd forintot szántak. 

Az államtitkár véleménye szerint az ország legnagyobb kulturális intézményének 2014-ben ismét 8,3 milliárd forintot kellene kapnia, most már a két ház működtetésére. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója kifejtette: az Erkel Színháznak eredeti és vállalt feladatát, a népoperaként való működtetést teljesítik már az évad hátralévő, próbaüzemnek nevezett hónapjaiban is.

A színház a Pas de troi című balettesttel nyílik meg, amelyen a Pécsi és a Győri Balett, valamint a Magyar Nemzeti Balett egy-egy darabját mutatják be. A három egyfelvonásost március 2-án és 3-án is játsszák. Márciusban a Primavera nevet viselő sorozat a vidéki színházak operatársulatait vonultatja fel, a minifesztiválon a Kolozsvári Magyar Opera művészei is fellépnek. 

A továbbiakban családi szórakozást ígérő darabok láthatók: a János vitéz és a Pomádé király új ruhája, valamint népszerű operák, például a Don Giovanni, az Aida és a Don Carlos kerülnek színre az Erkel színpadán. A próbaüzem alatt sok száz diák láthatja Erkel Hunyadi Lászlóját, amelyet előkészítő beszélgetésekkel is népszerűsítenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.