A törzsi népek kultúrája inspirálta

Ezüst Gy. Zoltán festőművész prekolumbiánus kultúrák ihlette tárlata

Ezüst Gy. Zoltán festőművész 2012 a maja jóslatok éve volt címmel harminc képét állítja ki csütörtöktől a Cervantes Intézetben Budapesten.

2013.02.06 08:56MTI

A művész az MTI-nek elmondta, ezt a sorozatot a közép-amerikai törzsi népek kultúrája iránti érdeklődése inspirálta. Többször járt a térségben tanulmányúton, így Mexikóban, a Yucatán-félszigeten, egészen Acapulcóig jutott el, ahol a helyi kulturális emlékeket tanulmányozta.
   
A tanulmányutak eredményeként az ősi épületek domborműhatású ornamentikái nyomán alkotta meg a saját motívumvilágát az eredeti formákból mintegy átiratot készítve. A képek másik fele figurális, emlékeztet az ott látott alakokra, amelyek domborműként futnak végig két-három rétegben az épületeken.
   
Festett nyomatokat készített, fotótechnikai eljárással az eredeti ornamentikára ráfotózta a saját figurális motívumát, ezzel érzékeltetve a folyamatosságot. Azt a közép-amerikai vidéket annak idején lakták, majd elhagyták, de nyomot hagytak, jöttek az újabb lakók és a régire építkeztek.
   
"A gondolat mind mögött az, hogy az ősi prekolumbián művészetből merítve, de egyéni hangvétellel hozzak létre alkotásokat, hogy a saját szubjektív szűrőmön keresztül láttassam azokat" - hangoztatta a művész.
   
Ezüst Gy. Zoltán Békéscsabán született 1963-ban. A Képzőművészeti Főiskolán végzett. 1987-ben elnyerte a Szőnyi István ösztöndíjat. Szentendrén él. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Grafikus Művészek Szövetségének. Országszerte voltak kiállításai, de bemutatták munkáit Havannán, Helsinkin, Genfen át Meránóig és Ljubljanáig.
   
A kiállítás a Cervantes Intézetben a budapesti mexikói nagykövetség támogatásával egy hónapig tart nyitva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.