A zongora című koncertsorozatban

David Fray francia zongoraművész debütál az MVM

Fiatal francia zongoraművész, David Fray mutatkozik be a Művészetek Palotájában, a Jakobi Koncert A zongora elnevezésű bérletében. Bach Das Wohltemperierte Klavier című ciklusának első kötetét szólaltatja meg a hangverseny első részében.

2013.01.11 17:00MTI

David Fray előadásában Johann Sebastian Bach művei új értelmezést nyernek - olvasható a Jakobi Koncert honlapján -, így ezúttal a muzsikus a teljes estet a zeneszerző munkásságának szenteli.
   
A Pireneusokban fekvő Tarbes-ban 1981-ben született ifjú művész 4 éves kora óta zongorázik. A párizsi konzervatóriumban Jacques Rouvier növendékeként diplomázott. Japántól Kanadáig szinte minden versenyen díjazott lett, 2004-ben a Montreali Nemzetközi Zenei Versenyen második díjat kapott, és az egy kortárs kanadai zeneszerző művének legjobb előadásáért járó díjat is neki ítélték.
   
Vezető zenekarok szólistájaként gyakran működik együtt olyan neves karmesterekkel, mint Riccardo Muti, Kurt Masur, Christoph Eschenbach és Daniele Gatti vagy Yannick Nézet-Séguin. Szerte a világon ad szólókoncerteket, fellépett a párizsi Cité de la Musique-ben, az amszterdami Concertgebouw-ban, a londoni Wigmore Hallban, a bécsi Musikvereinsaalban.
   
David Fray első Bach- és Boulez-lemezét a Le Soir és a London Times az év legjobb felvételének tartotta.
   
Második albuma Bach-versenyműveket tartalmaz, harmadik CD-jét pedig Schubertnek szentelte. A Szvjatoszlav Richter portréját megrajzoló neves író-rendező, Bruno Monsaingeon 2008-ban egyórás dokumentumfilmet forgatott a fiatal művészről.
   
Az MVM - A zongora bérletsorozatának következő előadója februárban Bogányi Gergely lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.