Szerelem

Európai film kapta az amerikai filmkritikusok fődíját

A Szerelem című, francia-osztrák-német együttműködésben készült alkotást találta a múlt év legjobb filmjének az Amerikai Filmkritikusok Társasága (NSFC).

2013.01.06 15:57MTI

Az amerikai média hatvan vezető filmkritikusát tömörítő csoport szombaton New Yorkban tette le voksát az európai koprodukció mellett, amelyet Michael Haneke rendező országa, Ausztria Oscar-díjra nevezett a legjobb idegennyelvű film kategóriájában.

Az osztrák rendező által franciául forgatott Szerelem (Amour/Love) összesen három díjat zsebelt be az amerikai filmkritikusoktól, akik Hanekét találták a legjobb rendezőnek, és a női főhősnek, Emmanuelle Rivának ítélték oda a legjobb női főszereplőnek járó díjukat is.

A film középpontjában egy egymást kamaszként szerető idős párizsi értelmiségi házaspár áll. Miután az asszony két egymást követő agyvérzésben megbénul és magatehetetlenné válik, férje nem hajlandó feleségét kórházba küldeni, hanem ő maga ápolja.

A filmkritikusok díjainak odaítélése az utolsó állomás az Oscar-gálát megelőző elismeréssorozatban. Európai filmet favorizáló döntésükkel a kritikusok elszakadtak a főáramlattól, mivel a korábbi amerikai elismerések inkább az Oszama bin Laden terroristavezér elfogásáról szóló, Zero Dark Thirty című filmre záporoztak.

A filmkritikusok társaságának döntése csak ritkán vetíti előre a várható Oscar-győzteseket: 1966-os alapítása óta mindössze öt alkalommal ismerte el legjobbként ugyanazt a filmet, mint később az Oscart osztó Amerikai Filmakadémia.

Az Oscar-díj hivatalos jelöltjeit csütörtökön jelentik be, a díjátadó gála február 24-én lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.