Tavaly megújult a rendszer

Kilencszáz mozis korhatár-besorolást végzett tavaly az NMHH Filmirodája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által működtetett Nemzeti Filmiroda 2012-ben több mint 900 előzetest és filmalkotást sorolt be, és ellenőrizte a jelölés jogszabály szerinti módját.

2013.01.04 17:21MTI

A sajtóközlemény felidézi, hogy tavaly kiskorúak érdekében megújult a mozis korhatár-besorolási rendszer, például egységes, modern, a figyelmet vonzó jelrendszer váltotta a korábbi karikákat.
 
A jelölés - a besorolási eljárás rendjének változását követve - szaggatott keretével az előzetesek besorolására utal, míg a végleges besorolás folyamatos vonalával jelzi, hogy a filmalkotást a hat korhatár-kategóriába sorolt közönségből pontosan kinek a számára ajánlja megtekintésre a hatóság - áll a dokumentumban, amely kitér arra is, hogy a plakátokon, hirdetéseken feltűnő jelzéseket a rádiós és televíziós reklámokban, valamint a vetítések előtt a mozikban hangos jelzés egészíti ki. 

A hatóság korhatárajánlásának kialakítását vizsgálat előzi meg. A 28 tagú korhatárbizottságból hetente háromszor úgynevezett eljáró bizottság ülésezik, amelynek tagjai között pszichológusok, pedagógusok, mozgóképszakmai szakemberek ülnek, és a forgalmazók képviselőjének a bevonásával, a filmek gondos elemzését követően, többségi szavazással döntenek a film korhatár-besorolásáról.
 
"Mivel a döntés hatósági eljárásban születik meg, a forgalmazók fellebbezést nyújthatnak be, ha nem értenek egyet a hatóság indokolt véleményével" - olvasható a dokumentumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.