EKF

Dél-Franciaországot ismerteti meg a világgal 2013-ban Marseille

A várost magába foglaló régió, Provence bekapcsolásával kezdi 2013 egyik európai kulturális fővárosa, Marseille az évet.

2013.01.01 23:29MTI

Mintegy kilencszáz eseményen három fejezetben igyekszik bemutatni a világnak karakterét és egyedülállóságát, amely interkulturalitásából, a város, a vidék és az urbánus kultúra együttéléséből táplálkoznak. A sűrű program és a számtalan kulturális intézmény segítségével Marseille-nek megadatik a lehetőség, hogy megváltoztassa a korábban a bandaháborúk és drogmaffia otthonaként róla kialakult képet. A projekt megvalósításában 80, Aix-en-Provence, Arles és Marseille között fekvő város vesz részt.

Az első "fejezet" a világ üdvözlése címet kapta, a szervezők a vendégszeretet, a világra nyitottság és a kapcsolatok hagyományának szentelik. A nyitó hétvégén (január 12-13) kezdődő, májusig tartó első epizód tematikai középpontját az előadóművészet adja: az egész régióban cirkuszi előadásokon, hat különböző városban utcai művészeti eseményeken vehetnek részt az érdeklődők. Emellett várja őket a This is (not) music fesztivál a Friche de la Belle de Mai egykori dohánygyár negyvenezer négyzetméteres komplexumában.

A kulturális események sorát számos kiállítás gazdagítja: a város bemutatja többek között a Földközi-tenger népességének történelmét, a korai mediterrán művészetet, Auguste Rodin, Josef Koudelka vagy Bernar Venet munkáit és alkotásait. Az eseménysorozat egyik különleges csúcspontját jelenti az FR 2013, egy 360 kilométeres, a régiót bejáró turistaút megnyitása.

Az Open Sky elnevezésű második, június és augusztus közötti epizód a szabadtéri kultúra mellett kötelezi el magát. A programon szerepel többek között táncfesztivál, a La Roque d'Antheron, Daniel Barenboim és a Nyugat-keleti Díván Zenekar előadásai, valamint az aix-en-provance-i lírafesztivál. A marseille-i operában Hector Berlioz A trójaiak című művét játsszák Roberto Alagnával Éneász szerepében. Martiques és Port-de-Bouc ipari negyedében installációkkal, koncertekkel szórakoztatják a világ minden tájáról érkező közönséget, megnyitják kapuikat a kulturális intézmények: az európai és mediterrán civilizációval foglalkozó MuCEM-múzeum, a Borely Múzeum illetve az új városi múzeum.

Az "ezer arc otthonaként" mutatkozik be ősztől a régió, amikor kezdetét veszi a "barátság, a megosztás és az együttélés" fejezete. A kulturális sokszínűséget Európa kulturális fővárosa kulináris (például Cousines en Friche), illetve szabadtéri művészeti projektekkel, valamint a Marsatac fesztivállal igyekszik hangsúlyozni szeptemberben és októberben.

A programot a J1 hangárban Le Corbusier-, Arte Povera-kiállítás, illetve a Pompidou-központ "mobil verziójának" vendégszereplése gazdagítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.