104

Eltemették Oscar Niemeyer világhírű brazil építészt

Családtagjai, barátai, politikusok és csodálói búcsúztak pénteken szülővárosában, Rio de Janeiróban a 104 évesen elhunyt Oscar Niemeyert világhírű építésztől.

2012.12.08 05:44MTI

Temetését nyilvános virrasztás előzte meg, virágözön borította el a Palácio de Cidáde épületét, ahol felravatalozták, még Fidel Castro volt kubai vezető és fivére, Raul Castro is küldött koszorút a búcsúztatásra.

Niemeyer fából készült koporsóját az ország zászlajával borították be, a tetejére három szál vörös rózsa került. A szűk körű temetésen az építész pártfogoltja, egy hagyományos szambacsoport is játszott.

A világhírű tervező szerdán hunyt el, tíz nappal 105. születésnapja előtt légúti fertőzés következtében. Csütörtökön Brazíliavárosban búcsúztak tőle. Dilma Rousseff brazil elnök "forradalmárnak" nevezte, egy új építészet atyjának, amely szép, logikus és ötletes. A koporsót repülővel szállították vissza Rio de Janeiróba a pénteki temetésre.

"Óriási örökséget hagyott hátra. Ez mindig velünk marad. Azért vagyok itt, hogy megköszönjem neki" - mondta el pénteken egy gyászoló, Fernandes Souza.

Nimeyer tervezte Brazíliaváros épületeit. A világ egyik legérdekesebb fővárosa páratlan épületek együttese, egyedülálló ívekkel és formákkal. A katedrális, az elnöki palota, a kongresszus épülete Brazília jelképeivé váltak. Világszerte számos épület készült a tervei alapján, 1988-ban megkapta az építészszakma legnagyobb presztízsű elismerését, a Pritzker-díjat.

Bár Niemeyer azt vallotta, hogy az építészet nem képes változtatni a dolgokon, "mindig a gazdagok oldalán áll", úgy vélte, fontos hinni abban, hogy az élet jobbra fordulhat. Legfontosabb feladatai között tartotta számon, hogy kiálljon a szegényekért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.