Kastélyok, villák és lakások

Enteriőröket bemutató album az eltűnt nagypolgári életmódról

Kastélyok, villák és fényűzően berendezett lakások enteriőrjein keresztül mutatja be a magyar nagypolgárság és arisztokrácia mára letűnt világát új könyvében Somlai Tibor.

2012.12.08 11:44MTI

A kiadó tájékoztatása szerint a Volt és nincs - Nagypolgári és arisztokrata enteriőrök 1900-1945 olyan lakásbelsőket mutat be, amelyek - a lakóikat alkotó társadalmi osztályhoz hasonlóan - mára megszűntek létezni, erre utal a könyv címe is. A budapesti paloták, lakások, valamint vidéki kastélyok és villák helyiségeit, berendezését az érdeklődő elé táró mintegy 400 archív fotó egy letűnt miliőt és életmódot idéz meg az olvasó számára - tették hozzá.

A szerzőnek az előszóban olvasható szavai szerint a képekhez tartozó szubjektív ismertetésekkel is ez volt a célja, tehát nem tudományos igényű szövegeket kapcsolt az általa válogatott, felerészt közgyűjteményekből, felerészt családi albumokból származó felvételekhez.

Ahogy a belsőépítész írja, ez a kötet a huszadik századi magyarországi belsőépítészet különböző irányzatait feldolgozó sorozata harmadik darabjának tekinthető. A Tér és idő a két háború közötti modern lakásbelsőkkel foglalkozott, a Távol és közel pedig az 1945 és 1970 közötti belsőépítészeti irányzatokat mutatta be.

A kötetet, amelyhez Csengel-Plank Ibolya fotótörténész és Kiss Éva művészettörténész írt kísérőtanulmányt, csütörtök este mutatják be a Virág Judit Galériában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.