Január 11-ig

Konkoly Gyula képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Pécsen

A magyar neoavantgárd egyik elindítója, Konkoly Gyula Munkácsy-díjas képzőművész elmúlt két évtizedben készült alkotásaiból nyílt kiállítás a pécsi Zsolnay-negyedben.

2012.12.08 07:44MTI

A művész elmondta: a január 11-ig látható tárlaton összesen hatvan, a tulajdonát képező nagyméretű festménnyel és plasztikával mutatkozik be a baranyai megyeszékhelyen. A képek nagy része a 2000 óta eltelt időszak terméke, egy kisebb hányaduk 1992 és 1995 között készült, amikor a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen oktatott.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt.-nek a kiállításról kiadott tájékoztató anyaga szerint Konkoly Gyula legújabb alkotásait választékos festői megoldások, szofisztikált technikai kivitelezés jellemzi. A képekben a művész a természet és ember együttélését, a körülöttünk lévő világ formai és tartalmi kapcsolatainak viszonyát, különösen a fény, azon belül is a napfény megfesthetőségét kutatja.

"Konkoly Gyula a festészet olyan hagyományos műfajait és témáit, mint a tájkép és az életkép, az ember és a természet fogalmi, lényegi összetartozását továbbfűzi, majd vizuálisan újraértelmezi a néző számára" - írták.

Hozzátették: ő az, aki a festészet örök témáját, a nőt, a meztelen női testet természetes környezetében, szemet gyönyörködtetően ábrázolja. Ehhez a napsugár segítségét hívja és az általa keltett optikai hatásokat már-már a klasszikus festészet eszköztárával mindenki számára érthetően jeleníti meg.

"Nem abszolút igazságokat igyekszik megfogalmazni, csak a festmény vizuális tartalmát akarja kibontani. Mégsem válik unalmassá, hiszen egy mélyebb vizsgálat révén a briliáns technika mögé láthatunk, felfedezhetjük azt a festői akaratot, mellyel azonosulni lehet az alkotó szándékának megfelelően" - jegyezték meg.

Gamus Árpád, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. képzőművészeti divízióvezetője azt mondta: a Pécsi Galéria m21 kiállítótermei olyan helyszínek Konkoly Gyula műveinek, ahol azokat a szakmaiságukhoz méltó módon lehet bemutatni.

Konkoly Gyula 1964-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán, 1970-ben Franciaországba emigrált, majd távollétében három és fél évi börtönre ítélték illegális nyomtatványok készítéséért. Párizsban 1973-ban önálló kiállítást rendezett, 1974 és 1987 között könyvillusztrációkat, filmplakátokat is készített. Magyar állampolgárságát 1991-es hazatérése után kapta vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.