Száztonnás acéllabirintus

Saját elméjébe hív kalandozni új alkotásával Antony Gormley brit szobrász

Saját elméjébe hív kalandozni legújabb, Modell című alkotásával Nagy-Britannia elsőszámú kortárs szobrásza, Antony Gormley: a kockák, négyzetek, sötét fordulók és fénycsóvák alkotta száztonnás acéllabirintust a londoni White Cube (Fehér Kocka) galériában járhatják be az érdeklődők.

2012.12.02 15:07MTI

A fekvő emberi testet idéző szürkés-fekete alkotásba a jobb "lábon" keresztül tudnak belépni a látogatók. A hatalmas szoborban játékos kalandpark és sötét szegletekkel tarkított útvesztő egyesül. A Turner-díjas alkotó, akinek mindig is kedvelt témája volt az emberi test formája, most először engedi meg a közönségnek, hogy behatoljon alkotásába és saját szemével fedezze fel az ember által lakott test és épített környezet közötti hasonlóságokat.
   
"Úgy gondolom, hogy elsődlegesen ebben az általunk testnek nevezett és az anyagi világtól kölcsönkapott anyagban élünk - mondta a művész a robosztus alkotás előtt állva. - Ennek a testnek megvan a maga saját élete, amely számunkra megismerhetetlen, ám a másodlagos életterünket az építészet alkotta test, az épített környezet jelenti."
   
A Modell című alkotás rengeteg meglepetést tartogat a szemfüles látogatók számára, akik számos rejtett zugot is felfedezhetnek az útvesztőben. A hangok szintén fontos szerepet játszanak az alkotásban, hiszen a visszaverődő emberi beszéd és a lépések zaja némi felvilágosítást adhat az egyes helyek méreteiről.
   
Az 1950-ben született Gormley, akinek talán legismertebb munkája az észak-angliai Newcastle mellett álló, húsz méter magas Angel of the North (Észak Angyala) című szabadtéri alkotás, 1994-ben nyerte el a Turner-díjat. Ő az egyik legkeresettebb brit alkotó a műtárgypiacon: az Angel of the North egyik embermagasságú vas makettje 3,4 millió fontért (1,2 milliárd forintért) kelt el a Christie's aukciós ház tavaly októberi árverésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.