A Művészetek Palotájában

Tizedik budapesti bérletsorozatukat indítják a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok péntek esti beköszöntő koncertjével indul el a pécsi zenekar tizedik fővárosi bérletsorozata.

2012.11.16 13:41MTI

Megnyitása óta a Művészetek Palotájában hallható a budapesti sorozat, amely mindig tematikus, és idén A zongora arca címet kapta. Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója a sorozatról tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2003-ban még csak három koncertet adtak a fővárosban, az olasz kulturális intézetben, 2005 óta pedig mindig öt estén lépnek fel a Művészetek Palotájában.
   
"2002-ben fogalmaztuk meg: részt akarunk venni a főváros zenei életében és a műhelymunkát ennek megfelelően alakítjuk. Negyvenkilenc alkalommal hallhatta az együttest a közönség Budapesten a tíz évad alatt" - mondta el az igazgató.
   
Hozzátette: két éve dolgoznak az európai mértékkel mérve kiemelkedő akusztikájú Kodály Központban, de egy pillanatra sem vetődött föl, hogy a budapesti sorozatról lemondjanak, amelynek bérletei 80 százalékban előre elkelnek. Pécsett is jók az eredményeik, látogatottságuk az országos átlag duplája.
    
Kitért arra: számos fontos és megtisztelő feladatot ró rájuk, hogy az előadóművészeti törvény új besorolása szerint a nemzeti zenekar kategóriába kerültek, azonban aggodalomra ad okot, hogy 2013-as költségvetésük 10 százalékkal kisebb lesz az ideinél. Tudomásuk szerint a szakmai szervezetek ebben az ügyben egyeztetéseket folytatnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárságával.
   
"Nincs már tartalék a működésünkben, minden ésszerűsítést megléptünk, a szponzorok számának bővítésére sem látunk esélyt, bízunk benne, hogy a tárgyalások eredményeként jobb számokat kapunk" - fűzte hozzá.
   
Az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor a bérleti estekről szólva elmondta: A zongora arcai magyar és nemzetközi hírű előadókat állít középpontba. Januárban Bogányi Gergely, márciusban Ránki Dezső, áprilisban Fazil Say, májusban pedig Frankl Péter lesz a szólistájuk.
   
Kádár-Csoboth Judit, a Fidelio főszerkesztője arról beszélt, hogy a Pannon Filharmonikusokkal együttműködve kritikaírói pályázatot hirdetnek. A jelentkezéseket a fidelio.hu-n olvasható feltételek szerint december 1-jéig várják. A pályázat eredményét 2013. július 1-jén hirdetik ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.