A Nemzeti Színházban lesz Harcsa Veronika előadása

Harcsa Veronika: a Lámpafény megzenésített versei a Nemzetiben

Különleges helyszínen, a Nemzeti Színházban adja elő Harcsa Veronika és zenekara tavaly megjelent lemezét, a 20. századi magyar költők megzenésített verseit tartalmazó Lámpafényt november 19-én.

2012.11.11 10:36MTI

"A Lámpafény című lemez dalai közül egyet-egyet dzsesszkoncertjeimbe is igyekszek beemelni, az albumot teljes egészében, díszlettel és vetítéssel azonban még csak néhányszor adtuk elő. A bemutató 2011 májusában a Művészetek Palotájában volt, azóta csupa kiemelt helyszínen, az Urániában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Bárka Színházban és a Szegedi Nemzeti Színházban játszottuk" - idézte fel Harcsa Veronika.

Elmondta, hogy a Lámpafény-előadás valahol a színház és a koncert között van félúton, és a versek mellett prózai szövegeket is mond benne Kulka János a lemezen szereplő versek szerzői kapcsán. A Lámpafény nyolc 20. századi magyar költő tizenegy versének megzenésítését tartalmazza, köztük van Weöres Sándor, József Attila, Kassák Lajos, Nemes Nagy Ágnes, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes és Tóth Árpád.

"Az albumon szereplő darabokon kívül még egy megzenésített vers hangzik el a műsorban, József Attila Tiszta szívvel című költeménye, de ez nem a mi feldolgozásunk, hanem Orszáczky Jackie-é, az egykori Syrius együttes 2008-ban elhunyt frontemberéé" - mondta az énekesnő. Az anyag idén Japánban is megjelent, köszönhetően annak, hogy korábban Harcsa Veronika dzsesszlemezei - Speak Low (2005), You Don't Know It's You (2007), Red Baggage (2008) - nagyon jól fogytak a távol-keleti országban. "Nagy eredménynek tartom, hogy erre is kíváncsiak voltak, és ez is jól mutatja a japánok nyitottságát a magyar kultúra iránt".

Harcsa Veronika október óta ingázik Brüsszel és Budapest között, miután kétéves mesterképzést kezdett a Brüsszeli Királyi Konzervatórium dzsessz tanszakán David Linx, a műfaj ismert francia énekese tanítványaként.

"Ennek praktikus oka az, hogy amikor itthon 2008-ban a Zeneakadémia dzsessz tanszakán végeztem, még csak főiskolai diplomát kaphattam, de ezzel a bolognai rendszer bevezetése óta hivatalosan már nem lehet tanítani. A másik ok kalandvágyó énemből fakad, szerettem volna kipróbálni, milyen hosszabb ideig külföldön élni, vágytam új inspirációkra. A két év alatt így kevesebb koncertem van Magyarországon, de talán elértem annyit otthon, hogy nem fognak elfelejteni" - fogalmazott Harcsa Veronika.

Elmondta, hogy nagyon élvezi az iskolát, jók a tanárok, sok mindent más közelítésben hall, mint otthon. Hozzátette, hogy a belga főváros is nagyon befogadó, kulturálisan erős, és rögtön talált barátokat. "Éppen egy belga és egy tajvani lánnyal ülünk egy kávézóban". Az énekesnő beszámolt arról, hogy az iskolai koncertek mellett februárban önálló fellépése is lesz Brüsszelben.

Hozzátette: minden hónapban hazajön egy időre, így egyelőre sok magyarországi koncertje is van a Harcsa Veronika Quartettel (Blaho Attila - zongora, Oláh Zoltán - bőgő, Majtényi Bálint - dob), Gyémánt Bálint gitárossal és a Bin-Jippel. Harcsa Veronika jelenleg két lemezen dolgozik, az egyik a Gyémánt Bálinttal alkotott duójuk bemutatkozó anyaga, a másik pedig kísérleti elektronikus formációja, a Bin-Jip második albuma, várhatóan mindkettő jövőre jelenik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.