Különleges faragások

Virtuális orosz ablakkeret-gyűjtemény készül

Egy Moszkva környékén élő fotóművész a világ valószínűleg első és legnagyobb virtuális orosz ablakkeret-gyűjteményét készül létrehozni.

2012.11.10 12:22MTI

Ivan Hafizovnak jelenleg 50 városból van fényképe a különböző, különleges faragású ablakkeretekről. Mindez azonban csak egy tizede annak a gazdag építészeti örökségnek, amelyet szeretne megmenteni az utókornak. Nincs sok ideje elképzelésének megvalósítására, mivel - mint az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta - az orosz hatóságok kevés városban törekszenek arra, hogy megóvják a fából épült házakat. 

A rombolás olyan gyors ütemben történik, hogy tíz év múlva már lehetetlenné válik ezeknek az építészeti értékeknek a felújítása: a szláv kultúrának ez a különlegessége a faépítészettel egyetemben eltűnőben van. A fotóművész ezért szeretné összeállítani az oroszországi faragott ablakkeretek teljes gyűjteményét, és abból virtuális kollekciót létrehozni a világhálón, hogy felhívja a figyelmet a problémára. 

Ezzel együtt különleges történelmi anyag gyűlne össze, amelyet évtizedek múltán ugyanúgy értékelhetnek, mint ma a huszadik század eleji fotográfiákat - vélekedett a fotós. Szerinte az ablakkeretekből is ki lehet olvasni az orosz történelmet: arról árulkodnak, hogy milyen volt a világlátása, a lelkülete, a szépérzéke és a vagyoni helyzete a ház tulajdonosának.
 
Ha felül köríves az ablakkeret, az azt jelenti, hogy a nap előtt tisztelegtek a ház tulajdonosai, míg az állatokkal díszített ablakkeret a vadászok házára volt jellemző - fejtette ki. - A barokk elemek pedig arra utaltak, hogy a házigazda járt a fővárosban, és onnan vitte magával a motívumokat. A fotóművész öt év alatt 400 várost szeretne bejárni. A fényképeket a már létező nalichniki.com internetes képtárban kívánja közzétenni. Az oroszországi munkát követően a szomszédos Fehéroroszországban, Ukrajnában és Kazahsztánban is folytatni kívánja a küldetést - mindenütt, ahol fellelhetők a faragott ablakkeretek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.