A hagyomány és az értékek

A kunokról szóló új állandó kiállítás nyílt a karcagi múzeumban

Új állandó kiállítást nyitottak meg A kunok öröksége - Népélet a Nagykunságban címmel pénteken a Györffy István etnográfus nevét viselő karcagi múzeumban.

2012.11.09 20:00MTI

A kunok világát bemutató tárlat anyagát a múzeum saját tárgyi és dokumentumgyűjteményéből válogatták ki, több tízezer fotó és kereken hétezer tárgyi eszköz közül.
   
Meggyőződésem, hogy csak azok a nemzetek kerülnek ki győztesen a világot megrengető és átrendező pénzügyi-gazdasági válságból, amelyek a vidék, a hagyomány és az értékek sziklaszilárd alapjaira építik a harmadik évezredet - hangoztatta megnyitó beszédében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a város volt polgármestere.
   
Felidézve a kunok 800 éves történetét, a politikus emlékeztetett arra, hogy a kunok a magyarsághoz való csatlakozásuk során különösen ragaszkodtak ahhoz, hogy megtartsák hagyományaikat, ruházatukat, hajviseletüket, hétköznapi szokásaikat.
   
Ha megőrizzük az őseinktől örökölt népszokásokat, hagyományokat, akkor mi is sikeresek lehetünk, és hogy tovább tudjuk adni az utánunk következő generációknak, ebben a törekvésben fontos kiinduló pont az értékeket magába foglaló múzeum - hangsúlyozta Fazekas Sándor.
   
A kiállítás időrendben a kunok betelepülésével, beilleszkedésük folyamatával kezdődik. A múlt nevezetes eseményei közül felidézik az 1745. évi jászkun önmegváltást, valamint azt, hogy a visszaszerzett szabadság hogyan hatott a Nagykunság gazdasági, társadalmi fejlődésére, a kun tudat kialakulására.
Emellett nyomon követhetők a Tisza szabályozásával járó életmódbeli változások és a táj főbb gazdasági ágazatainak jellemzői is. Kiállították azokat a motívumokat és díszítő eljárásokat, amelyek a mai napig hatással vannak Karcag és a Nagykunság népművészetére.
   
A 217 négyzetméternyi kiállítás anyaga 8 termet tölt meg, a háttereken a kunok által kedvelt kék és árnyalatai, illetve annak komplementer színei uralkodnak.
   
A tárlat megvalósítását a kulturális tárca 22 millió forinttal támogatta a látogatóbarát környezet kialakítását szorgalmazó Alfa program keretében.
   
Az 1952-ben létrejött karcagi Györffy István Nagykun Múzeum 1968-ban költözhetett mai otthonába, az 1830-as években épült kúriába. Ebben az épületben nyílt meg 1973-ban az első állandó kiállítás Nagykunsági krónika címmel, amely 2009 december elejéig volt látható. Ezután az épület belsejét teljesen felújították, a munkát 2010 őszén fejezték be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.