Rejtett világ

Orchidea-kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban

Többek között színes, nagyvirágú Cattleya-hibrideket láthatnak az érdeklődők az őszi orchidea- és bromélia-kiállításon a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban november 16-17-18-án Budapesten.

2012.11.08 11:14MTI

A szemle amellett, hogy bemutatja a látogatóknak a Budavár cattleya távoli leszármazottait, a színes, nagyvirágú Cattleya-hibrideket és az orchideák világának többi képviselőjét, a Budavári Kertészetnek állít emléket - közölte a szervező Magyar Orchidea Társaság az MTI-vel.

A Budavári Palotát körülvevő kertet Hunyadi Mátyás hozta létre az olasz reneszánsz udvarok kertjeinek mintájára. A kert 1686-ban megsemmisült, majd a 18. század közepén épült újjá a Palota Dunára néző homlokzata előtti teraszon. A 19. század első éveiben József nádor szerzett érdemeket a kert fejlesztésében, azonban az 1849-es várostrom nagy károkat okozott. A pusztulást ismét az újjászületés követte: Ferenc József helyreállíttatta a kertet, és 1854-ben felépültek az első üvegházak is. Az orchidea- és azáleagyűjtemény felfejlesztése Witzel Nándor nevéhez fűződik, vezetése alatt érte el a kertészet legszebb korszakát. A melegágyak és üvegházak összfelülete meghaladta a 4000 négyzetmétert.

Az orchidea a dualizmus idején a királyi reprezentáció egyik legfontosabb virágdísze volt, míg 1920 után a kereskedelmi jelentősége nőtt meg. A Várkertészet orchideabemutatója a két világháború között kertészeti kiállítások állandó és népszerű szereplője lett. A jelentős fajtagyűjtemény mellett keresztezésekkel is foglalkoztak, majd minden magyar nyelvű irodalom megemlíti a Blc. Budavár nevű hibridet, melyet a budavári kertészetben hoztak létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.