Világzene

Megnyílt a Muzikum Klub a fővárosban

Muzikum néven új, világzenei klub és bisztró nyílt a budapesti Múzeum utcában; a péntek-szombati nyitóhétvégén többek között a Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Kampec Dolores lép fel.

2012.10.26 19:31MTI

Gyenes Ádám, az épület vagyonkezelője, a TIT Kossuth Klub Egyesület igazgatója és a Muzikumot üzemeltető Hadik Palota Kft. vezetője a klub péntek esti bemutatóján felidézte: a Kossuth Klub helyzetét 2011 novemberében sikerült rendezni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, az egyesület húsz évre kapta meg a Kálvin tér melletti ház vagyonkezelői jogát. Ezt követően jött létre egy francia befektető, a párizsi L'Harmattan kiadócsoport és az egyesület 50-50 százalékos tulajdonával a Hadik Palota Kft., amely a klub üzemetetéséért, kulturális programjaiért és bisztrójáért felelős - tette hozzá. 

Lugosi Győző, az egyesület elnöke szerint a L'Harmattan által nyújtott beruházói kölcsönt az üzemeltetők a Muzikum bevételeiből a következő tíz évben tervezik visszafizetni. Gyenes Ádám hangsúlyozta, hogy a Muzikum Klub indulását követően a palota továbbra is otthont ad majd tudományos, ismeretterjesztő és közművelődési programoknak, esténként azonban koncertek, színházi előadások, táncházak és számos egyéb program várja a közönséget. 

A klub számos zenei stílus iránt nyitott, így minden hónapban lesz elektro party, akusztikus koncert, népzenei rendezvény, világzenei produkciók külföldi fellépőkkel, magyar underground buli, de olyan különlegességek is, amelyekkel máskor, máshol nem találkozhat a közönség. Hozzátette: a klub csatlakozott az utrechti székhelyű európai világzenei klubhálózathoz, valamint stratégiai megállapodást kötött a párizsi székhelyű Théatre Lucernaire-rel és a Maison des Cultures du Monde-dal. 

A pénteki megnyitót követően a Presszó Tangó Libidó, majd a Maszkura és a Tücsökraj játszik, éjszaka pedig Dj Savages y Suefo lép fel, szombat este a Kampec Dolores és a holland The Ex banda zenéjét élvezheti a Muzikum közönsége. A következő időszakban a Muzikum vendége lesz többek között a Napra, a Kiss Erzsi Zene és a The Deciders skandináv dzsesszformáció is. L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a megnyitón kiemelte: a kulturális beruházás az állam hozzájárulása nélkül valósult meg, a kezdeményezés ezzel példa arra, hogy "nem mindig a gondoskodó államra kell rábízni magunkat", aki akar, az igenis képes komoly teljesítményeket létrehozni. 

A kormány számára nem csak a klasszikus komolyzene "szentélyei" fontosak, látóterében van a dzsessz, a világzene és számos egyéb zenei műfaj is - hangsúlyozta L. Simon László, hozzáfűzve: ezen műfajok támogatásában a jelen gazdasági helyzetben az állam nem tud nagyobb szerepet vállalni, amennyiben azonban nő a financiális mozgástere, ezt meg fogja tenni. Kocsis Máté polgármester rámutatott: Józsefváros külső és belső megújulásának sokadik, de nagyon fontos állomásához érkeztek a Muzikum megnyílásával. 

Az önkormányzatnak közművelődési megállapodása is van a klubbal, így ott például szabadegyetemi előadássorozatokat is tartanak majd - jegyezte meg a VIII. kerület polgármestere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.