Országjáró verseny

Utolsó állomásaihoz érkezik a Fölszállott a páva

Utolsó állomásaihoz érkezik szombaton a közmédia Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató sorozata a Dunán.

2012.10.26 20:29MTI

Egy héttel később, november 3-án már az elődöntők indulnak, amelyekben a területi selejtezőkről továbbjutó produkciók versenyeznek. Miskolc és Gödöllő érintésével érkezik vissza a fővárosba a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza közös szervezésű vetélkedője - közölte az MTVA pénteken az MTI-vel. 

Mint írják, a két utolsó, miskolci és gödöllői területi selejtezőn komoly kihívás várt a zsűrire: az "acélvárosban" rengeteg tehetséges énekes állt színpadra, Gödöllőn pedig, ahol csaknem négyszázan mutatkoztak be, a táncospárok és az együttesek remekeltek. "Az életben maradás záloga a gyors és hatékony alkalmazkodás. Ez a verseny a 21. század szüleménye, viszont a zene, amit hozunk, sokkal régebbről fakad. Ha összepárosítjuk a kettőt, lehetőség lesz arra, hogy az emberek újra egymásra találjanak a népzenén keresztül" - fogalmazta meg egy népdalénekes a Fölszállott a páva 2012 céljait a gödöllői területi selejtezőn. 

Sokan a továbblépés lehetőségét látják a versenyben, a korábbiaknál azonban mind többen adnak hangot annak a véleményüknek is, hogy a vetélkedés számukra másodlagos, sokkal inkább saját hagyományaikat szeretnék megismertetni a sorozatban. A továbbjutók névsorát hétfőn a Kívánságkosár adásában teszik közzé a szervezők. A szombaton 18.35-től látható, két utolsó, hetedik és nyolcadik összefoglaló adást követően új szakaszhoz érkezik a közmédia tehetségkutató versenye. A november 3-án induló, 120 perces elődöntőkben már a nézők előtt versenyeznek a területi selejtezőkről továbbjutó produkciók. 

A versenyzőket ismert mesterek segítik a felkészülésben: Navratil Andrea és Nyitrai Marianna az énekesekkel, Árendás Péter, Eredics Gábor és Porteleki László a hangszeres előadókkal és a zenekarokkal, Batyu és Fecske (azaz Farkas Zoltán és Tóth Ildikó), illetve Szabó Szilárd a szólótáncosokkal és a táncospárokkal, míg Mihályi Gábor és Orza Calin a táncegyüttesekkel dolgozik majd az elődöntőkben.

A megmérettetésre a teljes magyar nyelvterületen tevékenykedő, 16 és 35 év közötti amatőr népzenei és néptáncszólisták, illetve -együttesek jelentkezhettek. Az eseménysorozattal a szervező intézmények tisztelegni kívánnak mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt négy évtized alatt életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a hagyományos népi kultúrát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.