De hogy kapcsolódnak össze ezek a tárgyak?

Megvannak a Kütyü-mütyür-cucc tárpályázat nyertesei

Légyoltalmi függöny, láthatósági mellény és szerelmes busó baba - Hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz a fenti tárgyak? Mindegyikükben közös, hogy a Fütyülős nemrégiben lezajlott Kütyü, mütyür, cucc elnevezésű trendteremtő brand pályázatának nyertesei lettek.

2008.06.02 19:15ma.hu

Légyoltalmai függöny, láthatósági mellény és szerelmes busó baba - A Fütyülős pályázat célt ért. Hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz a fenti tárgyak?

Nos, mindegyikükben közös, hogy a Fütyülős nemrégiben lezajlott Kütyü, mütyür, cucc elnevezésű trendteremtő brand pályázatának nyertesei lettek. Tárgyak, amelyek mostantól új életre kelnek, rajtuk a hagyományos, ám letisztult és megfiatalodott magyaros motívumokkal.

Önmagában is kiemelkedő, ha egy tárgykulturális pályázatra rekord mennyiségű, esetünkben 900 pályázat érkezik. No persze a mennyiség nem felétlenül jelentené, hogy igényes, minőségi megoldásokat tartalmazó, ötletes és használható tárgyakat neveznek be a pályázatra, ám a Fütyülős-ARC legújabb megmérettetésén ezekből is jócskán akadt.

- A pályázat erősségének érzem, hogy kivétel nélkül mindenkihez szólt, profi tárgytervezőkhöz és amatőrökhöz egyaránt – mondja Elek Márton zsűritag.

Valószínűleg ezért is vetették rengetegen papírra elgondolásukat, terveztek, alkottak, gondolkodtak, függetlenül a feladat nehézségétől.

Egyáltalán nem volt könnyű a pályázati kiírás, hiszen egy markáns motívumot kellett tárggyá alakítani, amely túllép a hagyományos megközelítésen. A Cucc kategóriában rengeteg olyan megoldás született, amelyekben az alkotók nem egyszerűen díszítésnek használták a Fütyülős motívumait, hanem azok a ruhák szerves részévé váltak.

Megemlítendő a Láthatósági mellény, amely a tervezők részéről provokációnak számított, hiszen egy alkoholos ital kapcsán az életet menthető, autósoknak és kerékpáros túrázóknak kötelező viselet mindenképpen túllép a konvencionális megoldástól.

A zsűri is ezt díjazta, mert egy egyszerű, ismert, filléres tárgyon keresztül könnyedén oldották meg a feladatot.

A zsűri egyébként korántsem a nagyon egyedi, luxus tárgyakat részesítette előnyben, hanem épp ellenkezőleg, olyan hétköznapi tárgyakat, amelyekben a Fütyülős motívuma minden megerőltetés nélkül tárgyiasult.

Erre legjobb példa a Légyoltalmi függöny elnevezésű gyöngyfüggöny, amelyet messziről nézve, fel sem tűnik a minta. A Fütyülős pályázatnak köszönhetően olyan tárgyak születtek, amelyek önálló életre kelnek, használójuk véletlenül sem fogja eldobni azokat, hiszen mindennapjainak használati kelléke lesz, sokak számára megmutatva a Fütyülős brand motívumát.

Ma még korai arról beszélni, hogy a pályázatnak sikerült-e divatot teremtenie, annyi bizonyos, hogy erre minden esély megvan. A Fütyülős pályázat különdíjasa Lakó Ákos, alias RedAster ékszerkészítő három tárggyal is nevezett, közülük a Szerelmes busó nevű pályamű lett a legsikeresebb.

- Régóta szeretnék részt venni egy olyan pályázaton, ahol az ékszereken kívül más oldalról is megmutathatom magamat – mondja az alkotó. – A Fütyülős kiírása nálam célba talált, egy hónapig dolgoztam a pályaműveken, a Szerelmes busó figuráján, egy pálinkáspohár készleten és egy ékszerkollekción. A játékbaba méretű busó figurát azért választottam, mert önmagában is egy tökéletes magyar dísztárgy lehet, jó ránézni, az emberre mosolyog. A Fütyülős motívumai a busó övén, bőrtáskáján jelennek meg, a mézeskalácsszívet pedig a kezében tartja a figura. A díjkiosztásnál elmondták, hogy ez a pályamű a zsűri minden tagjának kivétel nélkül tetszett, ez persze öröm a számomra, ugyanakkor elgondolkodtat, hogy ezt az ötletet és a kivitelezést, miét csak különdíjjal honorálták. Ennek ellenére hasznosnak tartom az ilyen pályázatokat, és nem kérdés, hogy a következőn is elinduljak.

Popella Dóra Fütyülős társasjátéka is a különdíjas pályaművek között szerepelt.

– Sokféle megoldási lehetőség jár a fejemben, végül a társasjátékra szavaztam, hiszen ez úgy hozza össze az embereket, hogy közben, lazák lehetnek, és jól érzik magukat – meséli Dóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem dizájn szakos hallgatója.

Egy kicsit a régi Gazdálkodj okosan! társasjátékra hajaz a megoldás, csak itt a különböző mezőken a harmincas éveikben járó fiatalok életéhez kapcsolódó helyzetek, feladatok szerepelnek. A Fütyülőssel pedig lehet szülinapra koccintani – ha a játékos a „szülinapod van!” kockába lép , vagy éppen italjegyet húzhat, amit később beválthat Fütyülősre. Általában kevés munkámmal vagyok elégedett, ennek is látom az apróbb hibáit, mindent összevetve úgy érzem ez a játék megvalósította a pályázati kiírást, s remélhetőleg – bár erről még nincs tudomásom – a későbbiekben akár sorozatgyártásra is használják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.