Kihirdették a győztest!

Eredményhirdetés a Zsolnay Kulturális Negyed tervpályázatán

A budapesti MCXVI Építészműterem Kft. munkatársai kapták az első díjat a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részét képező Zsolnay Kulturális Negyed terveinek elkészítésére kiírt pályázaton, melynek eredményeit pénteken hirdették ki Pécsett.

2008.05.09 17:00MTI

Az elismerés egyben azt is jelenti, hogy a város a céggel köt szerződést a végleges tervek elkészítésére. A tényleges kivitelezés egyszerűsített közbeszerzési eljárást, valamint az európai uniós támogatási szerződés aláírását követően idén ősszel kezdődhet meg. 

Tóth Zoltán, a bíráló bizottság elnöke elmondta: a Zsolnay Porcelánmanufaktúra területén mintegy tizenegy milliárd forintból, ötvenezer négyzetméteren kialakítandó kulturális komplexum négy részből áll majd: a kiállításokat befogadó míves negyedből, a képzőművészeknek helyet biztosító alkotó negyedből és a szórakoztatást szolgáló családi és egyetemi negyedből. 

Hozzátette, hogy a projektben szerepel többcélú közösségi tér, látogatóközpont, kávéház és egyebek mellett étterem is. Tóth Zoltán, aki a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke is egyben, beszámolt arról, hogy a zsűri azért a MCXVI Építészműterem Kft.-nek ítélte az első díjat és az azzal járó tizenkét millió forintot, mert magas színvonalú terveiben e cég vette figyelembe leginkább az épített örökség védelmét. Munkatársai voltak azok, akik a legkevésbé változtatnák meg a terület mostani elrendezését. Ennek ellenére lesznek lebontásra ítélt ingatlanok, de újakat is emelnek, többet átalakítanak, s komoly parkrendezés is várható a Zsolnay-gyár területén, ahol a kulturális negyed 2010-re betölti ugyan funkcióját, de végleges kialakítása az azt követő évek feladata lesz - mondta el. A nemzetközi tervpályázatra nyolc munka érkezett, ebből egyet formai okok miatt elutasítottak, a zsűri a rendelkezésére álló 26 millió forintos keretből a győztesen kívül egy munkát díjazott, hármat megvételre ajánlott. 

A pécsi EKF-program költségvetése 45 milliárd forint, ebből 9 milliárdot tesznek ki a működési költségek, amelyek a rendezvények forrásait is magukban foglalják. A fennmaradó összeget beruházásokra fordítják. A büdzsé tervezett európai uniós forrásokból, állami támogatásból, önerőből és szponzorok felajánlásaiból áll. A programnak négy nagyobb projektje van, a konferencia- és koncertterem mellett a Zsolnay Kulturális Negyedet, könyvtárat és információs központot, valamint nagyszabású parkosítást terveznek a Dunántúl legnagyobb városában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.